Norbert ter Hall. Beeld Sjoukje Bierma
Norbert ter Hall.Beeld Sjoukje Bierma

Een Frans sprekende Batman heeft nou eenmaal iets exotisch

PlusNorbert ter Hall

Norbert ter Hall

Vrienden uit Bordeaux noemen het le trou du cul de la France, maar wij hebben ons hart verloren aan het dorp ‘la T’. Elke zomer vieren we er vakantie. De afgelopen jaren is het dorp snel vergrijst. Alles wat jong en opgeleid is, vertrekt zo snel als mogelijk, naar de grote stad. Ik schat de gemiddelde leeftijd van de krap 1000 inwoners op zo’n 75 jaar. Dit voorjaar is de laatste bakker er met pensioen gegaan. Hij heeft geen opvolger kunnen vinden. De slager en de groenteman gingen hem voor.

Geert Mak beschrijft in zijn prachtige roman Hoe God verdween uit Jorwerd de leegloop van een Fries dorp. Volgens Mak lijkt het leven in dorpen over de hele wereld meer op elkaar dan het lijkt op het leven in de dichtstbijzijnde grote stad. De parallellen met dit Franse dorp zijn in elk geval treffend.

Lichtpuntje in alle achteruitgang is de lokale bioscoop, heel toepasselijk l’Étoile genoemd. Een bezoek aan deze zaal is een tijdreis op zich. Je leeftijd bepaalt de kleur van je toegangskaartje. Je stoelnummer wordt er door de vrijwilliger achter de kassa aan vast geniet en daarna door diezelfde vrijwilliger bij de deur van de zaal gecontroleerd. Na een eindeloze reeks zouteloze commercials doet die het zaallicht aan voor de verkoop van keer op keer opgevroren cornetto’s. De 140 stoelen, waarop waarschijnlijk het halve dorp is verwekt, zakken diep door. Maar de betovering is er niet minder om. Integendeel. Hoogtepunt is, voor ons, elke zomer een nagesynchroniseerde blockbuster. We verstaan er ­minder dan de helft van, maar een Frans sprekende Batman heeft nou eenmaal iets exotisch. Speciaal voor de steeds groter wordende groep brexitvluchtelingen worden de laatste tijd ook films in version originale ­vertoond. Mede daardoor zijn de bezoekerscijfers van l’Étoile vorig jaar met een astronomische 31 procent gestegen. De absolute hit was Au nom de la terre, de debuutfilm van regisseur Edouard Bergeon over een boerengezin dat vermorzeld dreigt te worden door de moderne tijd. Alleen al bij het zien van de trailer kreeg ik tranen in mijn ogen. De film lijkt speciaal voor ‘la T’ gemaakt en, zoals Mak ons al leerde, tegelijkertijd voor alle boerendorpen ter wereld.

Op het moment is l’Étoile gesloten. Niet corona, maar het vertrek van de vrijwilliger is hier de oorzaak van. Gelukkig is er een nieuwe gevonden. Die kan vanaf augustus. En dat is het al bijna.

Reageren? n.terhall@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden