Ghadir Al-Saaidy. Beeld
Ghadir Al-Saaidy.

‘Een eetstoornis, dat wens je zelfs je ergste ­vijand niet toe’

Het Parool Columnfestival

Het Parool Columnfestival is weer van start gegaan onder Amsterdamse middelbare scholieren. Deze keer is het de beurt aan Ghadir Al-Saaidy en Margit Mol. ‘Het allerkwaadst word ik van de per­fecte Instagramfoto’s. Volgens mij is het een van de grootste oorzaken van eetstoornissen.’

Het Parool

Ghadir Al-Saaidy, Pieter Nieuwland College, 5 vwo: ‘Ik ben van hier, maar ook van daar’

Ik ben van hier, maar eigenlijk ook van daar. Ik hou van hier, maar ik hou ook van daar en hier heb ik een thuis, maar ook daar.

Maar waar voelt het nou echt als thuis: hier of daar?

Als ik hier ben, dan voel ik me thuis. Op mijn fiets, wanneer ik door hier fiets, geniet ik. Ik kijk om me heen en zie de plek waar ik geboren ben. De plek waar ik ben gevallen en opgestaan, de plek waar ik heb kunnen rennen, waar tikkertje een ding was, de plek waar ik heb gelachen en gehuild.

De drukste en mooiste plek: hier. Hier is De Pijp. De plek waar drukte hoort, want als hier niet geschreeuwd wordt, als hier geen muziek wordt gespeeld, als hier geen toeristen lopen en als hier geen rennende en lachende kinderen zijn, dan is hier geen Pijp.

Dan is hier geen thuis meer.

Maar daar, daar is de plek waar ik het hele jaar naar verlang.

De plek waar ik altijd heen wil en de plek die ik dagelijks mis. Daar, daar is de plek waar ik warmte voel zoals ik die nergens voel.

Letterlijk, met de temperatuur van veertig graden Celsius, maar ook figuurlijk. De warmte van familie, de warmte die ik hier mis. De warmte van cultuur, de warmte van geloof: daar.

Daar is Najaf. De plek waar ­iedereen mag komen, de plek waar mensen je met open armen ontvangen, hoe je ook bent, wie je ook bent.

De plek waar iedereen gul is, de rijken en de armen. De plek waar je je zowel fysiek als mentaal goed voelt. Als ik daar ben, dan ben ik thuis, dan wil ik nooit meer weg.

Maar de vraag is: zal ik hier ooit los kunnen laten?

Het is altijd tussen hier en daar, het is nooit alleen maar hier of alleen maar daar willen zijn.

Als ik hier ben, wil ik daar, maar wat als ik daar opeens hier wil?

Want zoals Mahmoud Darwish schreef:

‘I am from there. I am from here.
I am not there and I am not here.
I have two names, which meet and part, and I have two languages.
I forget which of them I dream in.’

Margit Mol. Beeld -
Margit Mol.Beeld -

Margit Mol, Metis Montessori Lyceum, 4 vwo: ‘Van Instagram naar eetstoornis’

Fitgirls, ken je ze? Van die meisjes die zes keer per week naar de sportschool gaan en alleen maar superfoods eten, zoals quinoa en chiazaad.

Of van die vrouwen die dan ­recepten maken voor ‘gezonde’ brownies, waar per stuk 114 kilocalorieën meer in zitten dan in normale brownies. Niet zo gek, want als je een beetje had opgelet, had je geweten dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het niet uitmaakt in wat voor vorm de suiker zit, suiker is suiker. Er is geen verschil tussen dadels, kristalsuiker, honing of agavesiroop.

Of van die fitgirls die dan bij RTL Late Night worden uitgenodigd om te vertellen dat eieren de menstruatie van een kip zijn. Grappig wel, want een kip is geen zoogdier en menstrueert dus niet.

Maar waar ik het allerkwaadst van word, zijn de per­fecte Instagramfoto’s. De foto’s van superdunne meisjes die, het liefst zo bloot mogelijk, poseren.

Dit is een grote bron van onzekerheid voor jonge meisjes. Het zorgt ervoor dat het realiteitsbeeld anders wordt dan goed voor ze is. Gelukkig wordt het grootste deel hier ‘slechts’ alleen maar onzeker van, maar volgens mij is het ook een van de grootste oorzaken van eetstoornissen.

Ongeveer 1,4 procent van de jonge vrouwen tussen 15 en 29 jaar heeft een eetstoornis en 0,3 procent heeft anorexia, de dodelijkste psychiatrische ziekte die er is. Tussen de 5 en 10 procent overleeft het niet.

Ik heb een eetstoornis van dichtbij meegemaakt en geloof mij, dat wens je zelfs je ergste ­vijand niet toe.

Vanwege het reces van de gemeenteraad is de Republiek Amsterdam met zomer­stop. De ruimte wordt nu beschikbaar gesteld aan Amsterdamse ­scholieren, die de lezer meenemen in hun belevingswereld: een samen­werking van productiehuis Nowhere en Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden