Lezersbrief

‘Een ambtenaar ontsla je niet zomaar, al heeft hij een strafblad’

Ambtenaren ontslaan om hun drugsgebruik? Te kort door de bocht, vindt Paroollezer Peter Goedkoop. ‘De ernst van het delict zal worden afgewogen tegen de functie en het functioneren voordat tot ontslag wordt besloten.’

Beeld Evert Elzinga/ANP

In zijn pleidooi voor de strafbaarstelling van drugsgebruik voor ambtenaren (Het Parool, gisteren) gaat A.H. Jacobs erg kort door de bocht. Hij stelt dat een Verklaring Omtrent Gedrag nodig is om aangesteld te worden. Dat klopt.

Als een ambtenaar een delict pleegt, volgt echter zéker niet ‘bijna altijd ontslag’. De ernst van het delict zal worden afgewogen tegen de functie en het functioneren voordat tot ontslag wordt besloten. Bij een licht delict zal dat dus niet gauw gebeuren. Bovendien: een strafblad betekent zelfs niet per se dat geen VOG wordt afgegeven en dus geen aanstelling volgt: ook daarbij wordt een afweging gemaakt tussen de ernst en aard van het delict, de functie die men wil vervullen en het tijdsverloop sinds het delict is gepleegd.

Kortom: er zijn ambtenaren die een strafblad hebben. Als die regels goed werken, zal het delict echter niet heel ernstig zijn geweest en/of lang geleden.

Voor ambtenaren die in dienst zijn geldt als kapstokartikel ‘De ambtenaar volgt de hem gegeven voorschriften op en behoort in het algemeen alles te doen of na te laten wat van een goed ambtenaar wordt verwacht.’ (Artikel 11.1 NRGA – de rechtspositieregeling van de Amsterdamse ambtenaar) In dat laatste deel van die bepaling ligt de crux: een ambtenaar is in zijn vrije tijd ook burger, met alle hebbelijkheden en onhebbelijkheden die daaraan kunnen kleven.

Pleegt hij in zijn vrije tijd een ernstig strafbaar feit waardoor zijn functioneren als ambtenaar ernstig in het gedrang kan komen, dan zijn er voldoende aanknopingspunten om een ontslagprocedure te beginnen. Niettemin zal het volgens de wet telkens een afweging moeten zijn tussen ­delict en functie. Zo zal de balie­ambtenaar die een keer met te veel drank op achter het stuur wordt aangetroffen niet meteen hoeven te vrezen voor zijn baan. Maar dat kan ­weleens anders liggen als hij voor zijn functie moet autorijden.

Bij de politie worden die regels véél strakker gehanteerd. Dat komt doordat een politiefunctionaris sowieso altijd, 24 uur per dag, een voorbeeldfunctie heeft in het naleven van de wet. Maar ook bij de politie moet volgens de wet die afweging tussen delict en functie worden gemaakt. Een agent die een keer iets te hard rijdt op de A2, hoeft dus ook niet bang te zijn voor ontslag.

Peter Goedkoop, Amsterdam 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden