Opinie

'Een advocaat is nodig bij drugscontroles op festivals'

Bezoekers van festivals die worden betrapt op drugsbezit, krijgen zonder tussenkomst van een advocaat een strafblad. De samenwerking van politie, justitie en beveiliging op festivals loopt iets te gesmeerd, vinden strafrechtadvocaten Juriaan de Vries en Christian Flokstra.

Drugscontrole bij de ingang van festival Dekmantel. Beeld Elmer van der Marel
Drugscontrole bij de ingang van festival Dekmantel.Beeld Elmer van der Marel

Tijdens het meerdaagse festival Lowlands werden vorige week 119 van de vijftigduizend bezoekers aangehouden wegens bezit van drugs. Dat valt te lezen in het persbericht 'Lowlands 2014 backstage', dat op 18 augustus is verschenen op de website van het Openbaar Ministerie (OM).

Al deze zaken werden afgedaan met een zogenaamde OM-strafbeschikking, waarbij het Openbaar Ministerie de verdachte een voorstel doet tot betaling van een geldboete of de uitvoering van een taakstraf. Indien dat voorstel wordt geaccepteerd is de zaak daarmee afgedaan. Gevolg is wel dat de aangehouden persoon een strafblad krijgt.

Samenwerking
Dat strafblad kan vervolgens een bezwaar zijn om in de toekomst een Verklaring omtrent gedrag (VOG) te verkrijgen. De verkrijging van deze VOG is voor steeds meer arbeidsfuncties een voorwaarde om deze te mogen vervullen. Kortom, er staat nogal wat op het spel.

In het persbericht geeft het OM hoog op over de samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie en de particuliere beveiliging die heeft geleid tot een backstage 'straat' met portakabins waar alle mogelijke disciplines waren verzameld, om de zaak zo spoedig mogelijk te kunnen afdoen.

Althans, alle mogelijke disciplines van politie en justitie; een advocaat of een rechter was er niet te vinden.

Narigheid
In het persbericht wordt vervolgens een medewerkster van het Openbaar Ministerie geciteerd die zich lijkt te verbazen over het grote aantal verdachten dat nog geen strafblad had: 'Studenten of mensen met een goede baan bijvoorbeeld die zeggen bijna nooit iets te gebruiken en alleen voor deze speciale gelegenheid iets bij zich te hebben' en die vervolgens 'schrikken dat ze nu een strafblad hebben'. Een andere medewerkster vertelt over een jongen die zij ernstig heeft toegesproken wegens het bezit van vijf pillen: 'Deze narigheid moet maar zo snel mogelijk achter de rug zijn, zie je hem denken: hij wil graag pinnen.'

En dat is precies waar de schoen wringt. Het Openbaar Ministerie spaart kosten noch moeite om een 'straat' in te richten waar mensen met gebruikershoeveelheden drugs worden opgespoord en vervolgd om deze vervolgens eigenhandig af te straffen. Het Openbaar Ministerie acteert hier dus als aanklager, advocaat en rechter en de verdachte - die wellicht nog onder invloed is en zo snel mogelijk terug naar het festival wil - stemt zo spoedig mogelijk in, zonder zich goed te realiseren welke gevolgen dit akkefietje voor zijn of haar verdere toekomst kan hebben.

Overmacht
Juist in deze situatie is een strafrechtadvocaat onmisbaar. De partijdige strafrechtadvocaat die in vertrouwelijkheid met de verdachte kan spreken, deze kan voorlichten en adviseren en ervoor zorgt dat een verdachte een afgewogen beslissing neemt en niet een beslissing die wordt ingegeven door de overmacht aan overheidsoptreden en de wens zo snel mogelijk weer in de Alphatent te staan. Het Openbaar Ministerie liet op verzoek weten dat iedere verdachte is gewezen op zijn recht op een advocaat voorafgaand aan het politieverhoor. De dagelijkse praktijk leert echter dat daaraan wordt toegevoegd dat het dan wel een tijdje kan duren voordat de advocaat er is.

De vraag is dus waarom er niet een portakabin in de 'straat' is ingericht als advocaten(spreek)kamer waarin permanent één of meer strafrechtadvocaten dienst doen. Immers, de beslissing over het accepteren van een strafbeschikking van het Openbaar Ministerie - met alle mogelijke gevolgen van dien - behoor je te nemen, nadat je hebt gesproken met een strafrechtadvocaat. Nu is er geen enkele onafhankelijke controle op het optreden van OM en politie. Was die er wel geweest, dan had die mogelijk in een aantal gevallen tot een andere uitkomst kunnen leiden.

Wij waren de 119 aangehouden verdachten graag van dienst geweest en met ons vele andere strafrechtadvocaten. En niet zo zeer omdat wij ons - zoals politie en justitie - zouden hebben verheugd om ook iets van het festival mee te krijgen. Alhoewel, Stromae schijnt fantastisch te zijn geweest.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Juriaan de Vries Beeld Eigen foto
Juriaan de VriesBeeld Eigen foto
Christian Flokstra Beeld Eigen foto
Christian FlokstraBeeld Eigen foto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden