Han Lips

Een abstracte interpretatie van de rampvlucht: denk er zelf de wanhoop bij

 

null Beeld Screenshot NOS.nl
Beeld Screenshot NOS.nl

Het filmpje van de week bestond uit een paar seconden beeld. Het zou zijn gemaakt door een passagier van de Germanwings-Airbus die op 24 maart in de Alpen neerstortte, met een suïcidale copiloot die zich had opgesloten in de cockpit.

Een bergingswerker zou het mobieltje - met het filmpje - hebben overgedragen aan Bild en Paris Match. Beide media maakten een heel nummer van het feit dat ze het beeldmateriaal hadden en beschreven het uitvoerig zonder het op hun site te plaatsen.

Maar het dook wel op natuurlijk. Bij GeenStijl bijvoorbeeld, die er fijntjes op wees dat het weliswaar beelden uit een Airbus waren, maar dan van een andere vlucht die eerder in heftige turbulentie was geraakt.

Conclusie: fakefilmpje, waar Paris Match en Bild vermoedelijk dik voor betaald hadden, verblind door de begeerte te zien wat zich in de laatste momenten had afgespeeld.

Tuurlijk, vanwege de feiten, maar toch vooral om zo dicht mogelijk bij onze ergste nachtmerrie te komen. Op de NOS-site staat een animatiefilmpje: 'Een beeldreconstructie. Wat gebeurde aan boord?' Het is een bijna abstracte interpretatie van het materiaal dat op de vluchtrecorder staat.

Een neutrale stem herhaalt de woorden van de buitengesloten piloot: 'In godsnaam. Maak die deur open.' Denk er zelf de wanhoop bij. 'Passagiers gillen op de achtergrond.' En dan: 'Om tien over half elf raakt het toestel de grond.' Het filmpje houdt enkele seconden daarvoor op: het toestel blijft in de lucht hangen, vlak boven de bergen.

Han Lips is televisierecensent bij Het Parool. Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een e-mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden