Opinie

'Echt jongerenwerk heeft tijd nodig'

Met steeds minder mankracht moeten jongerenwerkers steeds meer doen. Maar snelle oplossingen werken niet bij probleemjongeren, schrijft Joost van Hienen in een opiniestuk in Het Parool.

Jongeren bij de Nieuwmarkt Beeld Hollandse Hoogte

In Amsterdam worden mooie woorden gesproken over het werken achter de voordeur en aan de keukentafel. De straathoekwerkers doen dat, maar moeten ondertussen steeds meer registreren, overleggen, en een almaar hogere productie leveren met minder mensen. Juist datgene waarvoor ze in het leven zijn geroepen, het buurtgericht werken in die haarvaten, staat nu meer dan ooit onder druk.

Tijd en geduld
De straathoekwerkers zitten niet achter een bureau, maar zijn telkens op straat te vinden als de jongeren er ook zijn. Ze investeren in een duurzame relatie en zijn geaccepteerd door deze jongeren. Die weten dat ze, als ze ergens mee zitten of hulp willen hebben, altijd terechtkunnen bij de straathoekwerker. Waar nodig kan deze vaak direct tijd vrij maken. Maar zo'n aanpak kost tijd en geduld.

Tijd en ruimte zijn nodig om gedragsverandering te bewerkstelligen. Die tijd betaalt zich terug, want in plaats van een haastig resultaat kom je zo wel tot de kern. Van daaruit wordt de eerste stap naar echte verandering gezet.

Zelfs bij gemotiveerde jongeren moeten de straathoekwerkers waken voor te snelle oplossingen, die jongeren juist afhankelijk kunnen maken en hun weg naar zelfstandigheid blokkeren. Als ze niet zelf meedenken aan de oplossing, geen probleemeigenaar zijn, is de kans groot dat hun zelfredzaamheid niet groeit.

Motivatie
In eerste instantie zijn er bij de jongeren meestal gemengde gevoelens ten opzichte van een verandering, ergens willen ze wel maar tegelijk ook niet veranderen.

Het bespreekbaar maken van deze ambivalentie laat bijvoorbeeld zien dat de betrokkene vastzit in een verslaving. Door het inzicht te laten groeien in de voor- en nadelen van stoppen of juist doorgaan met bepaald gedrag, kunnen de jongeren zelf gemotiveerd raken om te veranderen. Deze methode passen de straathoekwerkers toe bij tal van onderwerpen. Nuttig en nodig, maar het kost tijd.

Joost van Hienen. Teamleider Streetcornerwork Amsterdam-Nieuw- West, Velsen, Heemstede, Haarlem en Woerden. Beeld -

Isolement
Jongeren die geen dagbesteding hebben en geen toekomstmogelijkheden zien, die zich buitengesloten voelen, kunnen alle kanten op: naar het pad van criminaliteit of dat van radicalisering. Het is van belang dat deze jongeren niet in een isolement raken. Door te werken aan positieverbetering kan verdere radicalisering voorkomen worden.

Door het bieden van perspectief aan de jongeren op straat draagt de veldwerker ook bij aan versterking van sociale cohesie, leefbaarheid en veiligheid in de wijk.

De begeleiding door de straathoekwerkers is effectief, al is de inzet soms moeilijk in harde cijfers uit te drukken. Hoe bereken je het voordeel dat iemand weer wat gelooft in zichzelf, zich gemotiveerd begint te voelen, zijn oude leventje begint op te geven en niet verder wegzakt?

Je kunt prima het aantal vroegtijdige schoolverlaters tellen dat een schoolcarrière weer heeft opgepakt na de juiste interventies, maar hoeveel schooluitval door goede preventie is voorkomen, valt veel lastiger in cijfers uit te drukken.

Opgejaagd
De straathoekwerkers voelen zich begrijpelijkerwijs opgejaagd als de getalsmatige productie-eisen opgevoerd worden, er een toename is van administratieve lasten en minder mensen meer werk moeten doen, terwijl de problematiek eerder meer dan minder tijd kost.

Laat de straathoekwerkers dus vooral doen waar ze goed in zijn, 's avonds en 's nachts op zoek en in gesprek gaan met de jongeren op straat, en met de nodige rust op een empathische wijze werken aan de intrinsieke motivatie bij die jongeren om echte veranderingen in gang te zetten.

Deze inzet is soms niet direct zichtbaar, vraagt tijd en geduld, ook van de maatschappij. Toch weten we uit ervaring dat daarmee de kans op een fundamentele gedragsverandering het grootste wordt. Dat is belangrijk voor de jongeren zelf, maar investeren in de jeugd kan ons allen op den duur ook enorm veel kosten besparen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden