Opinie

'Dweilpauze? Wij willen gewoon de balans terug'

De gemeente denkt aan dweilpauzes om de drukte op de Wallen te temmen. Walther Ploos van Amstel zet in dit opiniestuk vijf voorwaarden op een rij om het gebied in balans te krijgen.

Walther Ploos van Amstel
Natuurlijk bieden ondernemers waar de klant voor komt, maar de eenzijdigheid verstoort het evenwicht. Beeld Shutterstock
Natuurlijk bieden ondernemers waar de klant voor komt, maar de eenzijdigheid verstoort het evenwicht.Beeld Shutterstock

De gemeente treft extra maatregelen om de druk op de binnenstad te verlichten en om de bereikbaarheid van de Wallen te vergroten. Er komen dweilpauzes, we kunnen pinnen voor de wildplasboete, extra handhaving op het water en meer crowdmanagement.

Is het genoeg om de Wallen in balans te krijgen?

Van de beloofde stad in balans is de afgelopen vier jaar niets terechtgekomen. Het bleef bij pleisters plakken met enkele dure, en soms domme, experimenten in die stadsdelen die het helemaal niet nodig hadden.

Het project Stad in Balans ging met de grootst mogelijke boog om de oude binnenstad heen. Voor de bewoners en ondernemers die wel met hart en ziel voor de buurt knokten, was het dweilen met de kraan open.

Om de Wallen weer in balans te brengen gelden vijf voorwaarden. Ontbreekt er een, dan werkt de aanpak niet.

De eerste en belangrijkste voorwaarde is balans in functies voor bewoners, bezoekers, ondernemers en hun werknemers. Dit maakt de buurt voor alle belanghebbenden vitaal, aantrekkelijk en veilig.

Die balans is al jarenlang zoek met functies die niet te verenigen zijn. Het Wallengebied is één groot vrijgezellenfeest. Een goede nachtrust is niet gebaat bij het bruisende nachtleven.

Over de monocultuur is al veel geschreven. Er valt veel te verdienen aan bier, wafels, drugs, tieten en Nutella. Dat mag je ondernemers niet kwalijk nemen. De woonfunctie lijdt onder de vele investeerders die woningen aan toeristen en expats verhuren.

De inzet van 1012Inc en NV Zeedijk op het verwerven van onroerend goed om daarmee greep te krijgen op het gebruik, is uitstekend. Maar het moet sneller. Geen uitbreiding van hostels, horeca of terrassen, een totaalverbod op Airbnb: zet in op wonen, wonen en wonen.

Bedtijd
De tweede voorwaarde is de combinatie van regelgeving en handhaving. Er zijn regels bij gekomen voor zuipschuiten, grote excursiegroepen, illegale hotels, drinken op straat, afval en ondernemers die zich niet aan openingstijden of terrasregels houden.

Dat vereist meer en vooral betere handhaving. Het binnenstads­offensief waarmee burgemeester Van der Laan is begonnen, moet doorgaan: meer uren, meer kwaliteit en meer samenwerking tussen de handhaving, politie en Waternet.

Bij meer regels en meer handhaving hoort een betere functiebalans. Waarom sluiten we de Wallen niet gewoon om 23 uur? Bedtijd! Het nachtleven in Amsterdam heeft nog genoeg te bieden buiten de Wallen.

Walther Ploos van Amstel is voorzitter Wijkoverleg de Oude Binnenstad en lector City Logistiek en E-mobility aan de HvA. Beeld -
Walther Ploos van Amstel is voorzitter Wijkoverleg de Oude Binnenstad en lector City Logistiek en E-mobility aan de HvA.Beeld -

De derde voorwaarde is de bereikbaarheid van de Wallen. Die is gewoon te goed. Uit het Centraal Station, de parkeergarages, van de riviercruisevaart en door de touringcars komen de bezoekers massaal hartje binnenstad in.

Je kunt er letterlijk niet omheen. Alleen al de Rode Loper verwerkt 300.000 voetgangers per dag. Uit de touringcarhaltes komen 20.000 dagjesmensen die massaal de Zeedijk en Warmoesstraat verstikken.

Laat ze meer gespreid binnenkomen. Maak van station Zuid het nieuwe Centraal Station, promoot de Noord/Zuidlijn en handel touringcars aan de periferie van de binnenstad af. De Wallen zijn autoluw. Maar, waarom nog niet fietsluw? Maak ruimte op straat voor alle voetgangers. Crowdmanagement is prima, maar zorg eerst voor minder mensen en meer ruimte.

Huftergedrag
De vierde voorwaarde is balans in communicatie. De Wallen hebben een enorme aantrekkingskracht op uiteenlopende bezoekers; de Amerikaanse flitstoerist, de Engelse nog-net-vrijgezel en de Amsterdamse studenten.

Wie wil er niet naar het beroemde Red Light District waar alles mag en waar niemand je een strobreed in de weg legt? De 'I live here'-campagne is goed bedacht als tegenwicht. Hoeveel bezoekers hebben de campagne 'Enjoy and respect' gezien?

Wie trekt er zich van die communicatie wat aan als je op straat niet op huftergedrag aangesproken wordt? Een goede campagne om de 'betere bezoeker' te trekken werkt natuurlijk alleen als die de 'betere' buurt geeft wat ze belooft. Daarvoor zijn eerst functiebalans, regels en handhaving nodig.

Als vijfde voorwaarde voor balans moet de gemeenschap de schouders zetten onder de maatregelen vanuit een gedeelde visie.

Voor wie willen we een aantrekkelijke binnenstad zijn? Die gemeenschap bestaat nog niet op de Wallen.

Drukte makende Wallenondernemers staan lijnrecht tegenover ontevreden bewoners. Die komen er samen niet meer uit. Zelfs de buurtsuper trekt zich niets aan van het verzoek om minder alcohol te verkopen aan hooligans.

De coalitie heeft bijzondere aandacht voor de Wallen beloofd. Daarvoor is meer nodig dan een dweilpauze.

Het alternatief is dat we de Wallen overgeven aan de drukte. Wie wil er over tien jaar dan nog in Pretpark Amsterdam wonen? Zonder een hervonden balans wordt hek eromheen, toegangskaartje kopen en 'laissez faire'.

Lees terug: Halsema pakt door met lik-op-stukbeleid Wallen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden