Opinie

'Durft de politiek verder te kijken dan schone en veilige Wallen?'

De PvdA sloeg onlangs alarm over de leef­baar­heid van de Wallen. Jacqueline Grandjean, directeur van de Oude Kerk, vraagt zich af of de politiek wel verder durft te kijken dan 'schoon en veilig'.

Jacqueline Grandjean
De Wallen dit voorjaar. Het contrast tussen vroomheid en lust maakt dit gebied, ook nu nog, opzienbarend. Beeld Maarten Brante
De Wallen dit voorjaar. Het contrast tussen vroomheid en lust maakt dit gebied, ook nu nog, opzienbarend.Beeld Maarten Brante

De bekendste rosse buurt van de westerse wereld ligt in het oudste deel van onze stad. Ze werd opgebouwd vanaf de dertiende eeuw. Vanaf de zestiende eeuw werden de Wallen gekenmerkt door talrijke kloosters, daarna ontstonden er weeshuizen, spinhuizen en andere charitatieve plekken.

Maar ook in die tijd vond in dit gebied al prostitutie plaats. Het is het contrast tussen vroomheid en lust dat de Wallen, ook nu nog, opzienbarend maakt. Geen wonder dat de Amsterdammers de buurt in hun hart hebben gesloten; de buurt weerspiegelt de stadsgeest 'vrij en onverveerd.'

Wat is gewenst in een buurt waar woongenot en vakantievermaak naast elkaar bestaan?

In 2007 werd een start gemaakt met het 'opschonen van de Wallen'. De afgelopen jaren kwamen talrijke maatregelen voorbij die logisch volgen uit de 12 miljoen bezoekers per jaar aan de historische binnenstad. Maar naar welke stip aan de horizon zijn we nu op weg?

Na tien jaar lijkt de tijd rijp om de focus te verleggen naar wat we graag willen en kunnen. Welke duurzame bijdrage willen we leveren aan onze buurt?

Kunnen we een circulaire economie stimuleren die geen roofbouw pleegt op onze stad?

Een die voor een geleidelijkere, inclusieve ontwikkeling zorgt? Durft de politiek verder te kijken dan 'schoon en veilig' en kan zij visie tonen om het gebied naar 2030 te tillen?

Schaarste delen
De inwoners geven onze stad kleur. Maar toeristen zijn evengoed aandeelhouders van ons Amsterdam, net als de sekswerkers en de ondernemers die zich op toerisme richten.

Als we dit gedeelde eigenaarschap erkennen, kunnen we gezamenlijk nadenken over hoe we de schaarste duurzaam met elkaar kunnen delen.

In steden als Berlijn, Barcelona, Parijs maar ook Kopenhagen en Krakau zijn ze zich hier bewust van en is er een strategie voor de komende decennia.

Als we het tijdperk van massatoerisme vaarwel zeggen, begint een toekomst waarbij de inwoners weer gastheer en gastvrouw worden van een stad, en onze gasten zich welkom voelen in een plezierige lokale gemeenschap.

Harmonieuze interactie
Door als buurt te benoemen wat je wél graag ziet gebeuren, dragen we de authenticiteit en de ongeëvenaarde coleur locale uit, die de Wallen zo bijzonder maakt.

Door juist onze persoonlijke binding ermee te benadrukken, krijgen we vat op haar ware karakter en kunnen we die ook overdragen aan de bezoeker van morgen.

Dat is een bezoeker die een vlucht naar Amsterdam boekt, omdat het een mooie ervaring belooft, of een interessante ontmoeting in petto heeft.

Het is de liefde voor onze stad en het zijn de mooie verhalen die we erover delen met anderen die dit soort lokale ervaringen op gang brengen.

De authentieke ervaring van een stad hangt af van de steun van de lokale bevolking.

Terwijl de leefbaarheid en aantrekkingskracht van de stad - en daarmee het pleidooi van de buurtbewoners - afhankelijk is van onze mogelijkheid een harmonieuze interactie tussen bezoekers en inwoners te waarborgen.

Het is aan de politici van deze stad om het toekomstbeeld ook, en juist, vanuit het Amsterdamse karakter te laten groeien. Want door te benoemen wat we graag zien, creëren we een gezamenlijk gedragen toekomst.

Lees terug: PvdA vraagt spoeddebat drukte Wallen aan

Jacqueline Grandjean. Directeur Oude Kerk Beeld Maarten Bezem
Jacqueline Grandjean. Directeur Oude KerkBeeld Maarten Bezem
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden