Lezersbrief

‘Durf het te zeggen als het slecht met je gaat’

In Nederland moet je alles kunnen zeggen, maar openhartig zijn over mentale problemen is vaak een stap te ver, schrijft Myron von Gerhardt. ‘Te veel mensen denken nog dat een depressie hetzelfde is als een baaldag.’

‘Wij, als samenleving, nemen mentale problemen nog steeds niet serieus genoeg.’ Beeld Getty Images
‘Wij, als samenleving, nemen mentale problemen nog steeds niet serieus genoeg.’Beeld Getty Images

De vrijheid van menings­uiting en jezelf kunnen zijn, zijn belangrijke grondrechten. Maar hoe vrij is Nederland echt?

Aangeven dat alles goed gaat en het geven van je mening is vaak geen probleem, maar durven uitspreken dat het niet goed gaat is voor velen een stap te ver. Terwijl vrijheid niet gaat om het geven van het gewenste antwoord maar om openlijk te kunnen spreken.

De afgelopen maanden stonden in het teken van vrijheid en gezondheid. Door het coronavirus, de 1,5 metermaatregelen en het racisme­debat zijn we gaan inzien dat vrijheid en gezondheid niet vanzelfsprekend zijn. We zijn opnieuw met elkaar in gesprek gegaan over wat dit betekent. In deze discussies blijft een belangrijk aspect onderbelicht: het mentale.

Ik kreeg op mijn 23ste een depressie waar ik lang niet over heb durven praten. Ik had het gevoel dat er altijd verwacht werd dat het goed moest gaan. Hoe meer ik erover ging praten, hoe meer ik ontdekte dat vele Nederlanders hier mee rondlopen.

Uit onderzoek blijkt dat maar weinig Nederlanders zich uitspreken over hun mentale problemen. Deels omdat wij, als samenleving, mentale problemen nog steeds niet serieus genoeg nemen. Er zijn nog te veel mensen die denken dat een depressie hetzelfde is als een baaldag, terwijl we hier spreken over een ziekte.

Het is tijd dat we ook de mentale gezondheid serieus nemen. Juist nu er zoveel aandacht is voor de gezondheid, de vrijheid en gelijkheid van elk individu. We moeten openlijk kunnen zeggen dat het soms niet goed gaat, zonder ons bezwaard te voelen. We moeten leren dat luisteren voldoende is. Luisteren gaat niet om het geven van advies of het oplossen van problemen, het gaat over het gevoel dat je problemen serieus genomen worden. Alleen dat kan je dag al beter maken.

Het zou vele mensen met mentale problemen helpen als ze vrij durven te spreken. Net zoals het mij heeft geholpen. We moeten een samenleving worden waarin we echt naar elkaar luisteren zonder te oordelen. Waar we ook kwetsbaar durven zijn.

Dan pas spreken we over echte vrijheid.

Dit is het moment.

Myron von Gerhardt, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden