Opinie

'Duncan Stutterheim is ongeschikt als festivalkeurmeester'

Duncan Stutterheim is volkomen ongeschikt om de gemeentelijke keurmeester voor festivals te worden, schrijft Amsterdammer Jannes van Loon in een ingezonden brief.

Bezoekers op Sensation White, een festivalconcept van Stutterheim's ID&T. Beeld anp
Bezoekers op Sensation White, een festivalconcept van Stutterheim's ID&T.Beeld anp

Vol verbazing las ik zaterdag in Het Parool dat Duncan Stutterheim de gemeentelijk keurmeester wil worden voor Amsterdamse festivals. In zijn filosofie kan kwaliteit alleen ontstaan door schaarste, dus roept hij op het aantal festivals tot honderd te beperken.

Hij rept van overlast en politie-inzet. Maar voor bijna alle Amsterdammers overstemt festivalgeluid niet vaker dan een paar dagen per jaar de stedelijke geluiden. De belasting van de politie wordt vooral gecreëerd door de politie zelf. Ik ga al meer dan vijftien jaar naar (dance)festivals en heb alleen op Sensation en Mysteryland wat agressie bespeurd.

Trucje
Stutterheim heeft groot commercieel succes gehad. Maar zijn grootste successen, Sensation, Thunderdome en Mysterlyand, berusten op een simpel trucje: boek een paar grote namen, kleed alles netjes aan, plan het strak en kassa!

Prima, niks op tegen, maar door zijn beperkte blik op 'festivalkwaliteit' is het aan hem voorbijgegaan dat in Amsterdam en omgeving een unieke microkosmos van festivals is ontstaan. Voor veel organisatoren is sfeer en liefde voor een bepaald subgenre (denk Dekmantel, Lentekabinet, Volt, Shoeless) veel belangrijker dan winstmaximalisatie. Ook zijn er wel degelijk festivals met bandjes waar gezinnen op afkomen (The Brave, Magneetbar, Landjuweel).

Stutterheim geeft aan dat de energie hem ontbreekt om nog naar veel feestjes te gaan. Gecombineerd met zijn zakelijke belangen in drie clubs die direct concurreren met festivals, maakt dat hem ongeschikt voor de functie van festivalkeurmeester.

Hopelijk legt de coalitie deze open sollicitatie terzijde en raadpleegt zij vele organisatoren en festivalbezoekers. Agendapunten kunnen zijn: kunnen we de bizarre hoeveelheid regels wat verminderen? Kan het drugsbeleid minder hypocriet en rechtvaardiger? Maar ook, hoe kan er meer ruimte komen voor ­niet-commerciële festivalletjes?

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie achter te laten.

undefined

null Beeld Jannes van Loon
Beeld Jannes van Loon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden