Opinie
'Duizenden kinderen hebben straks geen juf of meester'
Over vijf jaar krijgen 15.000 kinderen krijgen geen onderwijs, als drastische maatregelen tegen het lerarentekort in Amsterdam uitblijven.
Er wordt gestaakt, de gemeente onderneemt actie door woningen voor nieuwe leerkrachten te regelen en schoolbesturen doen wat ze kunnen. Maar het is niet genoeg.
Dat er in Nederland sprake is van een lerarentekort is bekend. Dat dit tekort in Amsterdam dramatischer is dan elders in het land, weten ook veel stadsgenoten wel.
Maar dat er over een paar jaar een tekort is van bijna vijfhonderd leraren en de gevolgen die dat heeft, is nog niet doorgedrongen.
Een tekort van vijfhonderd juffen en meesters betekent dat 15.000 basisschoolkinderen geen onderwijs kunnen krijgen.
Nu al is het aan de orde van de dag dat schooldirecteuren geen vervanging kunnen vinden voor een zieke leerkracht. De invalpool is bij lange na niet toereikend om aan de vervangingsvraag te voldoen.
Regelmatig worden groepen opgesplitst en verdeeld over andere leerjaren. Te vaak is de schooldirecteur genoodzaakt kinderen naar huis te sturen.
Veertig nieuwe scholen
Omdat het lerarentekort tussen 2018 en 2023 flink zal stijgen, neemt deze problematiek alleen maar toe. Amsterdam heeft vanwege demografische groei de opdracht om veertig nieuwe scholen te stichten, maar wie gaat er lesgeven op deze nieuwe scholen?
De schoolbesturen doen wat zij kunnen. Ze werken nauw samen met de pabo's, trekken zij-instromers aan en moedigen part-timers aan meer uren te gaan werken.
Het huidige college doet al veel door woningen beschikbaar te stellen aan leraren en een flexibele reiskostenvergoeding te faciliteren.
Zij-instroomsubsidies en parkeerkaarten worden geregeld. Deze regelingen moeten niet alleen door het nieuwe college worden voorgezet, maar ook worden geïntensiveerd.
Toch zijn alle maatregelen een druppel op een gloeiende plaat als we de cijfers van de lerarentekorten in Amsterdam nu al én in de toekomst tot ons door laten dringen. De volgende collegeperiode moet de gemeente Amsterdam hard aan de bak.
Door meer woningen toe te wijzen aan mensen die naar onze mooie stad willen verhuizen om er les te geven.
Door reiskosten geen belemmering meer te laten zijn voor leerkrachten die naar Amsterdam willen komen.
Voor inspiratie en realisatie schrijven de schoolbesturen graag mee aan het nieuwe coalitieakkoord.
OP=OP
De veerkracht is uit het onderwijs. Als we niet een tandje bijzetten, zijn er straks duizenden kinderen zonder juf of meester.
Deze woensdag staken in Amsterdam de leerkrachten in het primair onderwijs. De Amsterdamse schoolbesturen zetten de problematiek op de kaart met de actie: OP=OP.
Alle ouders ontvangen een brief over de dramatische situatie in het Amsterdamse onderwijs.
Ouders en de politiek drukken we op het hart dat het onderwijs in gevaar is. Sterker nog; in sommige gevallen kunnen we helemaal geen onderwijs meer bieden.
De gevolgen voor de samenleving zijn groot. Duizenden leerlingen die thuis zitten. Ontwikkelingskansen voor kinderen dalen. Ouders komen in de knoop met hun werk. Jonge gezinnen trekken de stad uit en het kennisniveau in de stad zal dalen.
Met de actie OP=OP willen we Amsterdam en het toekomstige college ervan doordringen dat het ernst is.
Op dit moment is het vijf voor twaalf. In 2023, als er een tekort is van vijfhonderd leerkrachten, is het vijf over twaalf.
Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam is een vereniging van 35 schoolbesturen, 214 A'damse scholen en 62.195 leerlingen. BBO is een petitie gestart tegen het lerarentekort in Amsterdam, die door duizenden mensen is ondertekend.