Lezersbrief

‘Duizenden hotelkamers staan nu leeg. Verhuur ze aan studenten’

Het zal nog lang duren voordat het toerisme zich herstelt van de coronacrisis. Arno Gorissen, directeur ­citymarketing Zuidoost, ziet kansen: gebruik de lege hotelkamers om de woningnood onder studenten te lijf te gaan.

Arno Gorissen
null Beeld Bert Spiertz/ANP
Beeld Bert Spiertz/ANP

In september 2013 stuurde ik een ingezonden brief naar Het Parool onder de titel ‘Hotelmanie biedt kansen’. De strekking van het artikel kwam erop neer dat de excessieve groei van het aantal hotels de stad zou opbreken tijdens een economische malaise als er geen rekening zou worden gehouden met alternatieve bestemmingen, zoals studenten- of jongerenhuisvesting. Hybride hotelconcepten die snel kunnen inspelen op een veranderende stad en economie hebben mijns inziens de toekomst. Een mooi voorbeeld is Hotel Casa 400, waar zowel toeristen als studenten onderdak kunnen genieten.

Eind 2019 voorspelde hoteladviseur ­Horwarth HTL met ABN Amro en Baker & McKenzie een groot tekort aan hotelkamers in Amsterdam. Nu, enkele maanden na dit rapport, liggen de wereld en de economie er volledig anders bij, met een complete mokerslag voor toerisme en horeca. Hoe snel kan de wal het schip keren? Alle lof trouwens voor hotels die in deze moeilijke tijd kamers ter beschikking stellen aan herstellende coronapatiënten en hun families. Hetzelfde geldt voor het genereus ter beschikking stellen van kamers aan daklozen.

Meer dan 30.000 hotelkamers staan momenteel leeg. Het zal nog lang duren voordat het internationale toerisme zich heeft hersteld van deze crisis. Met de toekomstige slag om de schaarse toerist en de alom aanwezige concurrentie voorzie ik dat ook de kamerprijzen en daarmee de omzet van hotels voor lange tijd dramatisch zullen dalen.

Ik zie een kans. Na de zomer zullen duizenden nieuwe studenten in Amsterdam op zoek gaan naar schaarse woonruimte – als die al te vinden is. Ik wil een oproep aan hotels doen om de komende maanden te onderzoeken of de hotel- en kamervoorzieningen met minimale middelen zodanig kunnen worden aangepast dat kamers verhuurd kunnen worden aan studenten en jongeren. Zij stellen geen hoge eisen en het hoge hospitality- en voorzieningenniveau van de Amsterdamse hotels zal men bij een passende kamerprijs ervaren als een geschenk uit de hemel. De meeste hotels bevinden zich in, of in de directe nabijheid van het centrum. Een gouden bonus voor elke jongere en een gegarandeerde omzet voor de hotelbranche. Goed voor elkaar en goed voor de stad!

Arno Gorissen, directeur ­citymarketing, ZuidoostPartners

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden