Om de wereld

Dubbele moraal ligt altijd op de loer

In de rubriek 'om de wereld in 800 woorden' één kwestie, twee visies: de Amsterdamse blik en een mondiale kijk op de actualiteit. Door Max Pam en Paul Brill. Deze week: worden we preutser?

Max Pam en Paul Brill
Het strand van Zandvoort ligt helemaal vol met strandbezoekers uit de stad. Nederlanders genieten eindelijk van een zomers weekeinde. Beeld ANP
Het strand van Zandvoort ligt helemaal vol met strandbezoekers uit de stad. Nederlanders genieten eindelijk van een zomers weekeinde.Beeld ANP

Als een gezonde Amsterdammer vraag ik me de laatste zomers steeds vaker af: worden wij preutser?

Er is een tijd geweest dat Amsterdamse vrouwen - en met in hun kielzog vrouwen die van heinde en verre kwamen - bij de eerste de beste zonnestralen hun topje afdeden en in het gras van het Vondelpark begonnen te zonnebaden. Met mijn zoontje achterop ben ik vaak langs dit festijn van liberaliteit gefietst. Hij voetbalde toen nog in een club waar de jongetjes na afloop van de wedstrijd ongegeneerd gingen douchen. In hun blootje, en niemand die er aanstoot aan nam.

Dat lijkt allemaal voorbij. Topless vrouwen zijn verdwenen uit het Vondelpark en de tot jongens opgegroeide jongetjes douchen niet meer ongegeneerd, maar rijden na de wedstrijd liever meteen naar huis.

Ik las laatst dat tegenwoordig in de kleedkamers camera's hangen om misbruik tegen te gaan. Heeft iemand zich weleens afgevraagd wie allemaal naar die beelden kijken? Met alle respect voor de slachtoffers, maar mij doet deze remedie toch een beetje denken aan die beroemde tekening van Peter van Straaten die zijn vaderfiguur, wijzend op de televisie, laat zeggen: "Mien kom gauw kijken, 't is weer kwetsend!"

Volgens Adjiedj Bakas - trend­watcher, toekomstvoorspeller en in te huren voor al uw bruiloften en partijen - liggen in 2018 'flirtangst en preutsheid op de loer'. De vraag is waar de nieuwe preutsheid vandaan komt.

Voor een deel overgewaaid uit de Verenigde Staten en voor een ­ander deel aangemoedigd door de ­islam, want topless ligt het niet lekker op het strand als naast je een zwarte boerkini het zeewater insopt. Schaamte en schuldgevoel hebben de neiging elkaar te versterken.

Linda Duits, de Nederlandse Goedele Liekens maar dan met een universitair randje, meent dat de sociale media ons - met dank aan Facebook - weliswaar preutser maken, maar dat het onder jongeren (12-17) ook tamelijk normaal is een naaktfoto van jezelf te sturen. Dezelfde ouders die in hun eigen jeugd zonder bezwaar doktertje speelden, raken daar nu ineens van in de war. "Jongeren zijn braaf, ouders doen krampachtig," zegt Duits.

Tenzij je moeder Heleen van Royen heet en een tentoonstelling maakt met foto's van haar eigen kut, gevuld met tampons. Van mij mag alles, maar als kind zou ik mij ook enigszins ongemakkelijk voelen.

Bij mijn eigen kinderen heb ik het niet gecontroleerd, maar ik weet zeker dat ze porno hebben gezien die heel wat verder gaat dan de verkleurde polaroids die ik nog ergens in mijn kast heb liggen.
Max Pam

Op een van de vele zwoele zomeravonden die tegenwoordig een vast onderdeel van het Nederlandse klimaat vormen, besloten we onszelf te trakteren op een Hollywoodklassieker. Het werd All About Eve uit 1950. Prachtfilm over een jonge vrouw die zich met listen en lagen weet op te werken tot Broadwayster.

Het verhaal is ruim bedeeld met personages die weinig tot geen scrupules kennen, en de kracht van de film ligt dan ook vooral in de sardonische dialogen. Zegt de theaterrecensent die de opkomende ster als protegee heeft: "Je bent een onmogelijk persoon, Eve. Maar dat ben ik ook. We hebben dat gemeen. Net zoals een minachting voor de mensheid, een onvermogen om lief te hebben en bemind te worden. Plus een tomeloze ambitie. We verdienen elkaar."

Wat verder erg opvalt in de film, is dat er onbekommerd in wordt gerookt en gedronken. De whisky vloeit rijkelijk en er is bijna geen scène zonder dat iemand een sigaret opsteekt.

Kom daar maar eens om in het hedendaagse Hollywood. De producer zou kapot geprocedeerd worden door de antirooklobby en de hoofdrolspeelster zou zich op een persconferentie diep beschaamd moeten verontschuldigen voor het feit dat ze zich heeft geleend voor het portretteren van zo'n liederlijke en doortrapte vrouw, daaraan toevoegend dat haar voorgenomen tournee naar Israël natuurlijk ook niet doorgaat.

Qua naakt en seksualiteit liggen de zaken een slag anders. Op dit punt is de Amerikaanse cinema een stuk vrijmoediger geworden. Ik herinner me een andere filmklassieker, Cat on a Hot Tin Roof, gebaseerd op een toneelstuk van Tennessee Williams.

Homoseksuele gevoelens spelen een belangrijke rol in het verhaal. Maar in de film, met Paul Newman en Elizabeth Taylor, kun je er alleen naar raden. Dat was zestig jaar geleden. Nu deelt Hollywood prijzen uit aan films over homoseksuele liefde, zoals Brokeback Mountain. Voor een bedscène draaien regisseurs hun hand niet meer om.

De dubbele moraal ligt altijd op de loer. Nog niet zo lang geleden spoelde een golf van verontwaardiging over Amerika toen heel even en per ongeluk de borst van Janet Jackson was te zien op televisie.

Nipplegate!

En hoe valt dat weer te rijmen met het feit dat in het Witte Huis een president zetelt die ooit pochte met de stelregel: grab them by the pussy? Het is op z'n minst saillant dat hij momenteel meer te duchten heeft van Stormy Daniels dan van Hillary Clinton en Nancy Pelosi.
Paul Brill

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden