Lezersbrief

‘Drukte binnenstad verplaatsen naar de RAI is ongewenst’

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Recentelijk ontstond wederom ophef over de aanvraag voor de bouw van een fiks waterterras in de openbare ruimte als uitbreiding van horecaonderneming Strandzuid, gevestigd tussen de RAI en het Beatrixpark. Wéér meer horeca, lawaai en overlast. Er is daarvan al genoeg, wat betreft veel omwonenden en bezoekers van het park.

De dynamiek in en rond de RAI staat door de pandemie sinds maart in één klap op stand nul; voorlopig even geen evenementen met tienduizenden bezoekers. Een goede aanleiding om na te denken over de toekomst van de RAI in de omgeving.

Gecontroleerde ontwikkeling

De RAI is van betekenis voor de stad en moet niet weg, maar beter: schoner, veiliger en groener, zoals al jaren wordt beloofd. Niet meer, meer, meer, maar gecontroleerde ontwikkeling met aandacht voor de leefomgeving. Horeca, middenstand, omwonenden en de RAI zélf moeten weer met elkaar in balans gebracht worden in en met de mogelijkheden van de openbare ruimte. Het is onvermijdelijk dat de gemeente daarbij de regie neemt.

Terug naar het oude normaal is onverstandig en zeker niet toekomstbestendig. De wens is een toekomst zonder overdaad aan hotels en horeca, zonder overlast van vrachtverkeer, taxi’s, files en nachtelijke herrie en zonder verwaarlozing van de openbare ruimte. Dit vereist een zorgvuldig proces van het écht betrekken van alle belanghebbenden in de omgeving bij de vormgeving. Het RAI Beraad – overleg tussen gemeenteambtenaren, RAI-medewerkers, vergunningverleners en omwonenden – functioneert niet als zodanig. Een integrale visie voorkomt de vele vergunningen voor deelprojecten die op zich misschien kloppen met de regels, maar bij elkaar opgeteld een stapeling van onwenselijkheden vormen die tot veel ergernis leidt.

‘Verpretparkisering’

De openbare ruimte wordt steeds meer vercommercialiseerd. Nog meer horeca en ‘verpretparkisering’ is ongewenst. De RAI-evenementen kunnen kleiner en fijner. Het verplaatsen van de druk op de binnenstad naar het Zuidasgebied is een onzalige gedachte: het is al druk genoeg rondom de RAI.

Waar wacht de gemeente op? Ga, met de omwonenden, aan de slag!

Margôt Ottens en Anneke Wevers, deelnemers RAI Beraad en buurt­bewoners

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden