Republiek Amsterdam

Druk bij microfoon voor insprekers

Michiel Couzy
Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

Laten we wel wezen: inspraak is een groot goed, maar kan net zo goed uitmonden in een martelgang als tientallen boze of bezorgde burgers naar de Stopera komen om raadsleden toe te spreken.

Politici zijn ook maar mensen en ook zij krijgen na de tiende inspreker de dringende behoefte om wat vaker op de telefoon te kijken.

Burgers en belangengroeperingen mogen inspreken bij commissievergaderingen van de gemeenteraad. Die gaan bijvoorbeeld over verkeer en vervoer, onderwijs, openbare orde of zorg.

Amsterdammers maken veelvuldig gebruik van dit recht. En dat is goed nieuws, leve de democratie, nietwaar?

Inspraak is essentieel voor de lokale democratie. Vaak stellen burgers belangrijke punten aan de orde of uiten ze terechte zorgen.

Over erfpacht, over volkstuinen die verdwijnen, over overlast, drukte, de bouwwoede in de stad, ik noem maar een paar recente voorbeelden.

Maar het is inmiddels wel erg druk achter de microfoon. De laatste vergadering van de Commissie Ruimtelijke Ordening trok 45 insprekers, die, bij elkaar opgeteld, meer dan anderhalf uur spreektijd kregen.

Dat is niet voor het eerst. Ruimtelijke Ordening gaat over bestemmingsplannen en erfpacht en trekt vaker volle zalen.

Ook de commissie over verkeer en vervoer is populair. Tijdens de laatste vergadering werd meer dan dertig keer ingesproken.

Dat is niet meer te doen, vinden raadsleden. Het is nauwelijks op te brengen om aandacht te schenken aan zo veel insprekers. Bovendien komt het politieke debat zo niet op gang en belangstellenden die zo'n vergadering willen volgen, haken af.

In het presidium, het gremium dat gaat over het functioneren van de gemeenteraad, staat de stortvloed aan insprekers inmiddels op de agenda. Hoe moet de lokale politiek omgaan met zoveel betrokkenheid?

Het gaat hierbij ook over de mate waarin sommige belangenbehartigers spreektijd opeisen. Zo sprak Saar Boerlage zes keer in tijdens de laatste vergadering over verkeer en vervoer.

Boerlage is niet alleen voormalig gemeenteraadslid en bekend van haar oppositie tegen de plannen om de Olympische Spelen naar Amsterdam te halen, maar ze is tegenwoordig ook een notoir inspreker, waarbij ze opkomt voor ouderen.

Dus kwam ze die donderdagochtend haar zegje doen over openbaar vervoer, luchtkwaliteit, parkeren, de snorfiets en de bereikbaarheid van IJburg. Ze had als zesvoudig inspreker meer spreektijd dan de meeste raadsleden.

Een dag eerder had ze ook al vier keer ingesproken tijdens de vergadering over de woningbouw in de stad.

Ook belangengroeperingen komen vaak inspreken, de Fietsersbond onlangs vier keer tijdens één vergadering. Waarom krijgt een lobbyclub meer spreektijd dan een gekozen raadslid?

Vaak maken raadsleden een een-tweetje met insprekers, bijvoorbeeld om een onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Dan heeft inspraak een politieke agenda.

Het is een heikele kwestie. Welke politicus durft het aan om te pleiten voor minder inspraak? We kunnen de reacties al optekenen: nepdemocraat, bang voor het volk.

Bovendien heeft het college juist het voornemen om de lokale democratie te bevorderen. Rutger Groot Wassink is zelfs wethouder Democratisering.

Ironisch genoeg heeft de stroom aan insprekers voor een deel te maken met de afkalving van die lokale democratie. Voorheen konden ze hun zegje doen bij de stadsdelen, maar sinds die min of meer ontmanteld zijn, zoeken ze het hogerop.

Het gemeentebestuur en de raad hebben de macht naar zich toegetrokken.

En dan krijgen ze de insprekers er gratis bij.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden