Opinie

'Door verhuurderheffing steeds minder geld voor nieuwbouw'

Wethouder Wonen Laurens Ivens (SP), de Amsterdamse woningcorporaties en de huurderskoepels roepen Den Haag op de verhuurderheffing af te schaffen.

Het Parool
De bouw van nieuwe corporatiewoningen zal uiteindelijk zorgen voor meer woonruimte voor middeninkomens. Beeld anp
De bouw van nieuwe corporatiewoningen zal uiteindelijk zorgen voor meer woonruimte voor middeninkomens.Beeld anp

Ruim zes jaar geleden verkeerde de Nederlandse economie nog volop in de zwaarste crisis in decennia. In een tijd waarin de belasting­opbrengsten tegenvielen, ­terwijl de uitgaven voor bijvoorbeeld uitkeringen juist stegen, werd de verhuurderheffing ­ingevoerd.

Als onderdeel van een groot pakket aan crisismaatregelen, steunde een brede coalitie een extra belasting op sociale huurwoningen. Het idee was dat er bij woningcorporaties nog wel wat te halen viel, en dat daarmee de tekorten op de rijksbegroting konden worden aangevuld.

Sindsdien betalen verhuurders van sociale huurwoningen een percentage van de marktwaarde van hun huizen als belasting aan Den Haag.

In het eerste jaar bracht de verhuurderheffing krap 50 miljoen euro op. Inmiddels is dat ­opgelopen naar 1,7 miljard euro per jaar en naar verwachting zal de opbrengst aangevuld met extra belastingmaatregelen voor corporaties verder stijgen tot 3 miljard in 2021.

Ook al is er - gelukkig - een maximum ingesteld op hoe zwaar de marktwaarde van een sociale huurwoning belast wordt, toch is de impact het grootst in steden waar de huizenprijzen door woningnood het hoogst zijn en waar het meeste geld nodig is om te investeren in nieuwe en betere woningen.

Zo betalen Amsterdamse corporaties hier per sociale huurwoning bijna de helft meer verhuurderheffing dan het Nederlandse gemiddelde.

Markt schreeuwt om investeringen
Sinds 2012 is er in Nederland, maar zeker ook in Amsterdam, veel veranderd. Waar Den Haag eerder geld tekort had en meende dat bij woningcorporaties het geld tegen de plinten klotste, is de situatie nu precies andersom.

Den Haag scoort het ene na het andere begrotingsoverschot, terwijl de huizenmarkt schreeuwt om investeringen voor duizenden nieuwe betaalbare en duurzame huizen.

Zeker in de grote steden heerst woningnood, maar uitgerekend daar hebben corporaties door de verhuurderheffing steeds minder geld voor nieuwbouw.

Dat is een enorm probleem voor de sociale huurder in Amsterdam, voor wie de wachttijd blijft toenemen tot een niet te verdedigen termijn van rond de veertien jaar.

Ook mensen met een middeninkomen hebben hier last van. In Amsterdam kunnen huishoudens met een inkomen tot 60.000 euro niet zelfstandig meer aan een woning komen.

Door de exorbitante prijsstijgingen van huur- en koophuizen voorziet de markt daar niet meer in. Dat treft ongeveer driekwart van de Amsterdamse huishoudens.

Door nieuwe corporatiewoningen te bouwen, ontstaat in de ­bestaande woningvoorraad ruimte om middeninkomens te huisvesten. Denk aan onderwijzers, verpleegkundigen, crècheleiders en de bouwvakkers die we hier zo hard nodig hebben.

En niet alleen voor de nieuwbouw hebben corporaties geld nodig. Ook de bestaande bouw schreeuwt om investeringen.

Nu we steeds meer van klimaatverandering gaan merken, moeten we snel huizen gaan isoleren om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De almaar stijgende verhuurderheffing maakt de ambitie om de tienduizenden veelal oudere, slecht geïsoleerde woningen in de stad te verduurzamen echter steeds moeilijker te realiseren.

Bemoedigende opening
Vorige week hield minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) een toespraak op een ­bijeenkomst in het kader van de Dag van de Stad. Ze zei te gaan bekijken of de investeringsruimte van corporaties nog wel goed verdeeld is over Nederland.

Het is bemoedigend dat de minister een opening biedt om te praten over de kwestie die zich nu opdringt: nemen we de crisismaatregel van de verhuurderheffing op de schop zodat we én betaalbare huizen kunnen blijven bijbouwen in gebieden waar dat hard nodig is én bestaande woningen kunnen verduurzamen? Of laten we de belasting almaar oplopen richting 3 miljard euro in 2021 en accepteren we het dat de nieuwbouw en verduurzaming sterk afremmen?

Wij rekenen op de minister voor een verstandige en hoognodige beslissing hierover.

Laurens Ivens (wethouder Wonen, Amster­dam), Eddo Rats (directeur De Alliantie), Huurders­belangenvereniging De Alliantie, Bert Halm (directeur Eigen Haard), Huurders­vereniging HBO Argus, Leon Bobbe (directeur De Key), Huurdersvereniging Arcade, Hester van Buren (directeur Rochdale), Bewoners­raad Rochdale, Marien de Langen (directeur Stadgenoot), Huurderskoepel Huurgenoot, Karin Laglas (directeur Ymere), Huurders Ymere Amsterdam (HYA)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden