Menno Pot Beeld Wolff

Door een Ajaxtrainer moet je omvergeluld kunnen worden

Plus Column

Ik geloof heilig in wat ik maar even de taal-talentcorrelatie noem: wie middel­matig praat, dénkt doorgaans ook middelmatig.

We hebben het dan niet per se over klassieke eloquentie of een vlotte babbel.

Autoverkopers kunnen zwetsen per strekkende meter, maar op taalauthenticiteit scoren ze meestal laag. Bij dammer Jannes van der Wal was het andersom: hij kwam amper uit zijn woorden, maar praatte en dacht als niemand anders.

Ajaxtrainers moeten scherpe, authentieke praters zijn. Altijd. Alleen dan is er kans op succes. Door een Ajaxtrainer moet je omvergeluld kunnen worden. Zijn redeneringen en formuleringen moeten zijn signatuur dragen. Het oor wil ook wat.

Het summum is natuurlijk de ongrijpbare, unieke neo­logist (Cruijff), maar het mag ook een selfmade spreker zijn, herkenbaar orakelend vanuit een onwrikbare ideologie ­(Michels, Van Gaal), of een ­inhoudelijk sterke, mooi ­formulerende ABN-spreker (Bosz).

Als ze maar kunnen vertéllen, op een manier die zelfs in de kilte van de mixed zone verraadt dat uitleggen geen vervelende plicht is, maar een hobby.

Eloquentie en taalauthen­ticiteit bieden geen succes­garantie. Soms werken ze zelfs tégen de trainer (Adriaanse), maar met een man die nooit verbaal de aandacht trekt, wordt het sowieso niks ­(Wouters).

Erik ten Hag dan. Ik geloof dat we goed zitten.

Dan doel ik niet op zijn tactische verhandelingen over longlines, halfspaces en de hoeveelheid rückraum (dat is stage- en ­cursusjargon, in essentie ­aangeleerd), maar wel op de manier waarop hij, alsof het ­allemaal volstrekt normaal is, uitleg geeft over 'blessure­provocatieve' velden, de noodzaak van 'hoog in de concentratie zitten', de aanwezigheid van 'lucht naar boven' voor de ploeg en het belang van de juiste 'facetten leggen'.

En ageren, natuurlijk. Dat is erg belangrijk. Ageren.

Of spelers altijd begrijpen wat hij bedoelt? Cruijff en Van Gaal zouden het beamen: maakt niet uit, het is weleens goed als ze een keertje geen idee hebben waar je over ­zwatelt.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en 101 Dingen die je Weten Moet over Ajax. Elke donderdag verschijnt hier zijn column.

Reageren? m.pot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden