Lezersbrief

'Door de stad crossen met een Biro, lang leve het pretvervoer'

De Biro lijkt steeds populairder te worden in Amsterdam-Zuid. Lezer Annemieke Bieringa stoort zich daar aan. 'Overal in de stad zie je Birootjes kriskras geparkeerd op de stoep met leuk drukwerk erop.'

Birò Beeld Carly Wollaert
BiròBeeld Carly Wollaert

Het zou zomaar een goed gesprek kunnen zijn in Amsterdam-Zuid. "Mam, mag ik ook een Canta voor mijn zestiende verjaardag? Ja, net zoals een jongen hier uit de buurt, die mocht hem ook."

"Ja, dan gaan wij er ook lekker mee door de stad scheuren. Leuk hoor, zo'n Canta. Je hoeft er niet eens je rijbewijs voor te hebben. Hoeft niet, want hé, je kan er toch maar 45 kilometer per uur mee. Je registreert hem gewoon als gehandicaptenvoertuig. En je hoeft er niet eens invalide voor te zijn."

"Niet fair? Nou, maar wel handig. Want als invalide moet je een invalidenindicatie hebben en dan word je straks nog herbeoordeeld. Dat hoeft nu ook niet."

"O, wordt de Canta niet meer gemaakt? Nou, dan wil ik graag een Biro, dat is de Canta 2.0, net zoals een meisje van mijn middelbare school en net als onze hippe bloggende buurvrouw. Die kan bellen, appen en ook nog eens (auto)rijden tegelijk in haar gepimpte Biro. Knap hè?"

"En het leuke is, die Biro is namelijk volgens de buurvrouw een fiets wettelijk gezien en dan mag je ook gewoon op het fietspad, over de stoep, op de weg, door rood, en ook eens tegen het verkeer in..."

"Asociaal? Waarom? Dat doen fietsers toch ook?"

"En je kan er ook leuk reclame mee maken voor jouw bedrijfje. Overal in de stad zie je Birootjes kriskras geparkeerd op de stoep met leuk drukwerk erop."

"Hoezo daar heb je toch een parkeervergunning voor nodig? Nee mam, dat is nou het leuke, je mag hem overal op de stoep neerzetten. Net als een fiets, scooter of net als de Canta van de invalide buurman. Voor elke auto - zelfs een Smart - heb je een parkeervergunning nodig, maar voor een Biro niet. Handig hè?"

"En opladen doe je gewoon bij het elektrisch oplaadpunt. Mag niet, boeit niet. En kost allemaal niets."

"Hoezo, dat zou allemaal wel moeten? Denk nou eens praktisch, mam. Niemand (nou ja) weet hier nog van!"

"Zielig voor de buurman? Hij kan er niet meer langs met zijn Canta? Onrechtvaardig? Lieve stad? Ja hoor, nou die tijden zijn voorbij, mam. De stad is van mij!"

"Ja duh, wil jij er nou ook eentje omdat je straks toch niet meer met je oude Vespa door het centrum mag? En omdat je geen tweede parkeervergunning mag in onze buurt? En omdat het goed is voor het milieu?"

"Zullen we hem dan delen? Of zullen we er elk eentje nemen, kunnen we lekker crossen zonder dat iemand ons hoort aankomen. Lang leve het pretvervoer!"

"O, pas met Kerst? Flauw hoor!"

Annemieke Bieringa

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden