Wondimu Gebre Woldeaarggiye Beeld Artur Krynicki
Wondimu Gebre WoldeaarggiyeBeeld Artur Krynicki

Door Covid-19 worden fobieën en donkere gedachten groter

PlusWondimu Gebre Woldeaarggiye

Wondimu Gebre Woldeaarggiye

In Nederland is de Werelddag van Geestelijke Gezondheid vanzelfsprekend. Deze dag zorgde de afgelopen week voor meer aandacht voor geestelijke zorgen dan gebruikelijk. Terwijl ook normaal al vaak wordt gesproken over psychische problematiek.

Door Covid-19 worden fobieën en donkere gedachten groter. Veel mensen, onder wie vooral studenten, gaan gebukt onder sombere stemmingen, die ook harder aankomen omdat we meer tijd thuis, in isolement, moeten doorbrengen.

Voor deze nieuwe Nederlander was het een openbaring om te zien dat zaken als zelfmoordpreventie en geestelijke gezondheid hier hoog op de agenda staan. In Ethiopië en andere Afrikaanse landen worden psychische kwalen afgedaan als het werk van een ‘slechte geest’. Dat betekent dat er geen hulp wordt geboden, maar juist afstand wordt genomen van mensen die verward of angstig door het leven gaan – sociale discriminatie is hun lot.

Het zegt veel dat Ethiopië slechts één ­serieuze psychiatrische kliniek telt. Die zit – dat zal u niet verbazen – altijd vol. Met als gevolg dat er enorme wachtlijsten zijn. wie daarop staat, ziet in Ethiopië pas echt beweging als er smeergeld is betaald. Met andere woorden: wie niet rijk is, kan medische hulp al helemaal vergeten.

Het echte probleem is de diepgewortelde overtuiging dat psychische problemen geen behandelbare aandoening zouden zijn. Met als gevolg dat voormalige patiënten levenslang gebrandmerkt zijn als een vervloekt probleemgeval. Wie met een fobie, depressie of een angststoornis te maken heeft gehad, doet er verstandig aan daarover niet te spreken.

Wondimu Gebre Woldeaarggiye kwam in 2015 als vluchteling van Ethiopië naar Nederland. Wekelijks vertelt hij over zijn leven in Amsterdam. Lees al zijn columns hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden