Lezersbrief
‘Doe voor het klimaat wat nodig is, niet wat politiek haalbaar is’
Zolang partijen als de VVD niet eerlijk zijn en ontkennen wat de wetenschap ons vertelt, zou je er niet raar van mogen opkijken als een kruispunt wordt bezet door activisten met de eisen: wees eerlijk over de gevolgen van klimaatverandering, schrijft Joey Hodde
De reactie van VVD-raadslid Stijn Nijssen in deze krant (Het Hoogste Woord, donderdag 24 september) op de blokkades van Extinction Rebellion illustreert haarfijn waarom de klimaatproblematiek door dergelijke groepen op de agenda moet worden blijven gezet. De titel van Nijssens stuk luidt: ‘Zorg voor realisme in het klimaatbeleid.’ Niemand is tegen realistisch en haalbaar klimaatbeleid, maar het probleem is dat de VVD ‘realistisch’ definieert als wat voor haar politiek haalbaar is binnen de huidige kaders, in plaats van wat de wetenschap vertelt dat moet gebeuren.
De heer Nijssen zegt dat de VVD erkent dat er problemen zijn en trots achter het klimaatakkoord van Parijs staat. Dit is problematisch op meerdere manieren. Uit recent onderzoek blijkt dat zelfs als we de doelstellingen uit het akkoord van Parijs halen, de zeespiegel met 2,5 meter zal stijgen. De heer Nijssen zegt hiermee dus dat de VVD trots achter 2,5 meter zeespiegelstijging staat.
Ten tweede zijn er de kantelpunten in ons klimaatsysteem, waarna zichzelf versterkende effecten de overhand krijgen. Die kantelpunten bevinden zich waarschijnlijk tussen de 1,5 en 2 graden opwarming. Dit betekent dat er een grote kans is dat 2 graden opwarming praktisch onomkeerbaar zal uitmonden in 3, 4 of zelfs 5 graden opwarming. Met als gevolg honderden miljoenen klimaatvluchtelingen, extreme droogtes, overstromingen, voedseltekorten en ga zo maar door.
De gevoelde noodzaak van activisten om een kruispunt te bezetten komt voort uit het besef dat dit de kant is die we opgaan. De gevaarlijke grens van 1,5 graden bereiken we met de huidige koers binnen tien jaar. Zolang partijen als de VVD niet eerlijk zijn en ontkennen wat de wetenschap ons vertelt, zou je er mijns inziens niet raar van mogen opkijken als een kruispunt wordt bezet door activisten met de eisen: wees eerlijk over de gevolgen van klimaatverandering, doe wat nodig is in plaats van wat politiek uitkomt en laat burgers beslissen over het klimaatbeleid.
De heer Nijssen stelt voor dat we de transitie inzetten in een tempo dat iedereen kan volgen. Mijn tegenvoorstel zou zijn dat we de transitie inzetten in het tempo dat nodig is. De planeet poldert niet.
Joey Hodde, geodataspecialist en oprichter van Café De Ceuvel, Amsterdam