Han Lips

Dit was Dit Was Het Nieuws, helaas zonder Raoul Heertje

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Dit Was Het Nieuws. Terug op het nest, maar zonder captain Raoul Heertje.

Han Lips
Dit was het nieuws Beeld NPO 1
Dit was het nieuwsBeeld NPO 1

Er was de afgelopen jaren nogal wat te doen met Dit Was Het Nieuws. Na veertien jaar bij de publieke omroep verdween het programma, maar pikte RTL 4 het op.

Na een jaartje met nieuwe gezichten - Daniël Arends en Martijn Koning waren de captains, maar zelfs Erland Galjaard kon niet om de onvermijdelijke Harm Edens heen - hield ook RTL het voor gezien.

De kritiek: na al die jaren te weinig verrassend en vernieuwend. Dus wat doet AvroTros? Het programma éxact op dezelfde manier maken als voorheen.

Edens zat achter de desk alsof hij er daadwerkelijk was blijven zitten totdat een omroep bereid was het programma terug te brengen. Wat hij ook presenteert, er zal nooit meer een decor zijn waar hij zo mee is vergroeid.

Dat gebrek aan vernieuwing is wellicht allemaal wat armoedig, maar programma's als Dwars Door de Week (BNNVara) laten ook zien hoe moeilijk het blijkbaar is fijnzinnige satirische nieuwsshows te maken.

Uitzonderingen (gast Janine Abbring kan het als eindredacteur van Zondag met Lubach weten) daargelaten.

Dus was in Dit Was Het Nieuws alles vertrouwd: de gortdroge opening van de uitzending door Edens, de rondes ('Opvallende koppen uit de krant met de vraag: welk bericht stond hieronder?'), het sluitstuk ('Dit was Dit Was Het Nieuws, goedenavond') en de voorgeschreven grappen ('Multinationals hebben in Nederland inmiddels 600 miljard aan belasting ontweken. Om een idee te geven van hoeveel dat is: neem het gemiddelde lerarensalaris en tel daar 600 miljard bij op').

Dit was het nieuws heeft absoluut de sympathie van Lips, maar echt los waren Peter Pannekoek en Jan Jaap van der Wal nog niet.

Voorlopig deed het toch vooral met weemoed terugdenken aan de hoogtijdagen met Raoul Heertje. Waar is die man, in vredesnaam?

Reageren? hanlips@parool.nl

Lees het interview met Jan Jaap van der Wal terug: 'Langzaam maar zeker word ik een oudgediende'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden