Han Lips

Dit idee was weken geleden al verpieterd

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Een panel zonder smoel recenseert in RTL Late Night wat lukraak gekozen zaken: één ster.

RTL Late NightBeeld RTL 4

Wat hebben de nieuwe editie van de L'Homo, de horrorfilm Get Out en de moestuintjes van Albert Heijn met elkaar te maken? Het juiste antwoord volgens RTL Late Night: het zijn dingen die schreeuwen om een kundige recensie van een panel waarvan de samenstelling al evenzeer als een tang op een varken lijkt te slaan.

Het idee van een panel als terugkerende rubriek kan op zichzelf goed werken: denk bijvoorbeeld aan het boekenpanel van De Wereld Draait Door, waarin vier Nederlandse boekhandelaren hun favoriete boek van die maand naar voren mogen schuiven, om vervolgens gezamenlijk het Boek van de Maand te kiezen. Vakidioten die geestdriftig vertellen over hun vak. Dat werkt.

Wat werkt er aan tafel bij Humberto dan niet?

Allereerst zijn de onderwerpen nogal lukraak gekozen. Zo'n beetje alles kan zich voor deze rubriek kwalificeren om een stempel van goed- of afkeuring te ontvangen, waardoor de boel wat vrijblijvend is.

En moestuintjes? Een blik op de gemiddelde Nederlandse vensterbank en de redactie had kunnen zien dat dit idee al weken geleden was verpieterd.

Maar de belangrijkste reden dat de rubriek niet van de grond komt, is het panel: Kasper van Kooten, Bridget Maasland, Nienke Plas en Glenn Helder. Prima line-up voor een nieuw seizoen Expeditie Robinson, maar het is totaal onduidelijk waarom juist deze BN'ers in het panel zitten.

Ze lijken namelijk in geen geval uitgezocht op het hebben van een uitgesproken mening of hun welbespraaktheid. Bridget Maasland gaf nog het meeste gewicht aan het gesprek, dus dat geeft te denken.

Lips juicht probeersels toe, maar een terugkerende rubriek is alleen wat waard als ook de kijkers ervoor willen terugkeren.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden