Opinie

'Discriminatie tegen transgenders moet expliciet in de wet'

Discriminatie van intersekse personen en transgenders is verboden, maar het is zaak om dit expliciet in de wet te benoemen, vinden Vera Bergkamp, Nevin Özütok en Kirsten van den Hul.

Vera Bergkamp en Nevin Özütok en Kirsten van den Hul
'Een transvrouw zou worden ontslagen als ze haar transitie doorzette' Beeld
'Een transvrouw zou worden ontslagen als ze haar transitie doorzette'Beeld

Afgelopen maand verscheen de Rainbow Europe Map, een ranglijst met de meest lhbti-vriendelijke landen van Europa. Nederland staat voor het eerst niet in de top tien. Hoofdreden van de achteruitgang? We worden ingehaald door landen met progressievere wetten. Wetten die de rechtspositie van transgenders en intersekse personen verstevigen.

Een aantal jaren geleden liepen we nog voorop met onze lhbti-wetgeving. In 2001 werd het burgerlijk huwelijk opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Dat is bijna twee decennia geleden. Het is tijd om weer in actie te komen. Laten we een sprint trekken om die eerste plaats terug te pakken.

Wij denken dat betere wetgeving mensen ­stimuleert om zichtbaar zichzelf te zijn en de acceptatie vergroot. Dat is nodig, want maar liefst twintig procent van de Nederlandse bevolking vindt nu dat er iets mis is met mensen die zich geen vrouw of man voelen. Transgenders worden vaak achtergesteld op de arbeidsmarkt; werkloosheidspercentages liggen drie- tot viermaal hoger dan gemiddeld.

Intersekse personen worden geconfronteerd met onbegrip en discriminatie. Een groot deel van deze groep durft zichzelf niet te zijn. Wij vinden dat er geen misverstand over mag bestaan dat de Nederlandse wet deze mensen beschermt tegen discriminatie.

Expliciet discriminatieverbod
Om dat te bereiken, moeten we de discriminatie van transgenders en intersekse personen ­expliciet verbieden. Komende dinsdag wordt in de Tweede Kamer de initiatiefwet van D66, GroenLinks en de PvdA behandeld om dat voor elkaar te krijgen. Als een meerderheid van de Tweede en de Eerste Kamer akkoord gaat met de wet, dan wordt de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) aangepast.

Het wetsvoorstel voegt geslachtskenmerken (vrouwelijke en/of mannelijke lichaamskenmerken), genderidentiteit (of je je vrouw of man voelt) en genderexpressie (of je je masculien of feminien gedraagt) toe aan de verboden ­discriminatiegrond 'geslacht'.

Vera Bergkamp, kamerlid voor D66, is indiener van het initiatiefvoorstel voor aanpassing van de wet gelijke behandeling Beeld ANP
Vera Bergkamp, kamerlid voor D66, is indiener van het initiatiefvoorstel voor aanpassing van de wet gelijke behandelingBeeld ANP

Daarmee worden transgender personen en ­intersekse personen expliciet beschermd tegen discriminatie. Iedereen in Nederland moet zichtbaar zichzelf kunnen zijn: op het werk, op de sportclub, op school en bij het uitgaan. Maar als we naar de laatste cijfers kijken, zien we een flinke toename in discriminatie van transgender personen.

Zo kreeg een transvrouw bijvoorbeeld te ­horen dat haar werkgever van plan was haar te ontslaan als zij de transitie zou doorzetten. Bovendien krijgen transgenders minder betaald dan niet-transgenders voor hetzelfde werk. Daarom is het belangrijk om een norm te stellen, de overduidelijke norm die dicteert dat we iedereen gelijk behandelen.

Betere geboorteakte
Een uitspraak van de rechter deze week helpt daarbij. Een inwoner van Roermond die zich man noch vrouw voelt, krijgt een 'verbeterde' geboorteakte, waarin komt te staan dat 'het ­geslacht niet kan worden vastgesteld'.

Nevin Özütok, kamerlid voor GroenLinks, mede-indiener van het voorstel Beeld ANP
Nevin Özütok, kamerlid voor GroenLinks, mede-indiener van het voorstelBeeld ANP

Maar meer is nodig. Op dit moment stelt het College voor de Rechten van de Mens al dat je niet mag discrimineren op grond van geslacht, ook niet als iemand buiten de hokjes van man/ vrouw valt. Maar van werkgevers, schoolbesturen en sportschoolhouders is moeilijk te verlangd dat ze alle specifieke oordelen van het College voor de Rechten van de Mens kennen.

Ook transgenders en intersekse personen weten vaak niet dat de wet op discriminatie op grond van geslacht ook hen beschermt. Met de initiatiefwet maken we duidelijk dat de wetgever achter je staat. Ook dragen we bij aan meer kennis en begrip - onbekend maakt vaak onbemind.

Laten we onze persoonlijke vrijheden koesteren, verdedigen en expliciet in de wet verankeren. Laten we de achterstand inhalen, juist vanwege onze progressieve geschiedenis.

Kirsten van den Hul, kamerlid voor de PvdA en mede-indiener van het initiatief Beeld ANP
Kirsten van den Hul, kamerlid voor de PvdA en mede-indiener van het initiatiefBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden