opinie

'Discriminatie: het is soms walgelijk, maar we doen het allemaal'

Openlijke discriminatie is hard maar goed, stelt Renzo Verwer. Het scheelt tijd. Bovendien hanteren we in het dagelijks leven altijd vooroordelen.

Turkse bakker Beeld Het Parool/Maarten Steenvoort

Politici doen geschokt als Mohammed minder kans op de arbeidsmarkt heeft dan Karel. Speciaal voor hen en alle andere schandesprekers een blik in de realiteit.

Werkgevers selecteren, binnen basisvoorwaarden als diploma's, vooral op leeftijd, sekse en nationaliteit. Soms is sekse in het voordeel van mannen, soms niet. Kranten zijn naarstig op zoek naar vrouwelijke columnisten. Transportbedrijven laten vaak expres twee vrachtwagenchauffeurs van dezelfde sekse op een wagen rijden. (Reden: de rijders zitten dagen op elkaars lip, moeten zich in elkaars bijzijn uitkleden en vaak verzoekt de partner van de chauffeur m/v om deze discriminatie.)

Ik ken een caféhouder die in de bediening alleen meisjes met grote borsten aanneemt. Dat trekt klanten... Het is natuurlijk discriminatie van mannen en kleinborstige vrouwen.

Discriminatie van buitenlanders werkt ook twee kanten op. Ik maak geen schijn van kans bij een sollicitatie bij de Turkse bakker bij mij in de straat. Toen ik het eens probeerde was hij stomverbaasd. Het was niet de bedoeling dat ík reageerde.

Criminaliteit
Werkgevers kunnen geen enkele sollicitant volledig leren kennen. Ze maken daarom onderscheid, ze discrimineren. Een selectiecriterium als 'niet te veel Marokkanen' is niet onbegrijpelijk. De criminaliteit onder Marokkanen is hoger dan onder de autochtone bevolking - en dat criminele deel verpest het dus voor hun goedwillende broeders.

Een werkgever moet een bedrijf runnen en heeft geen tijd voor allerlei fijngevoeligheden. En als allochtonen de Nederlandse taal onvoldoende beheersen, is het ook logisch dat onder hen de werkloosheid groter is, iets dat de nu verontwaardige politici ook vergeten. In het dagelijks leven hanteren we voortdurend vooroordelen om (groepen) mensen in te schatten, en terecht. Het is handig je te realiseren dat als je een moslim ontmoet, hij aan ramadan doet - wat gedoe op de werkvloer geeft trouwens, qua functioneren, ook een nooit in deze onderzoeken genoemde, doch goede reden voor discriminatie. Dat kun je een vooroordeel noemen, maar als je ervan uitgaat dat hij niet vast, zegt iedereen achteraf: 'Dat kun je toch weten? Hij of zij is moslim.' Als ik date met een joodse, is het handig me te realiseren, op basis van een vooroordeel, dat zij mogelijk alleen met een jood mag trouwen.

Een eerdere werkgever van me hield een Roma-achtig jochie in zijn winkel goed in de gaten. Hij discrimineerde verstandig op basis van uiterlijk, want de jongen wilde achter de toonbank duiken. Nu hield hij hem tegen. Liever een onterechte inschatting dan naïef worden verslonden.

Dat laatste speelt zeker een rol bij het aannemen van mannelijke peuterleiders. Sinds de misbruikzaak rond Robert M. (2010) worden duidelijk minder mannen aangenomen op kinderdagverblijven. Tientallen mannen zijn min of meer gedwongen weggegaan. Het is discriminatie die ik goed kan begrijpen. Liever kortzichtig (?) discrimineren dan over een jaar de zedenpolitie over de vloer.

'Zielige groepen'
Discriminatie: het is soms walgelijk, maar we doen het allemaal - inclusief de 'zielige groepen' als Marokkanen en vrouwen. Openlijke discriminatie op de arbeidsmarkt is hard, maar ook (h)eerlijk: je weet waar je aan toe bent. Openlijke discriminatie zou tijdverspilling kunnen voorkomen. Dan hoeven sollicitanten niet meer te horen: 'We zoeken iemand die beter past in ons team'. Hoeveel tijd sollicitanten niet besteden aan sollicitaties waar ze bij voorbaat kansloos zijn! Maar helaas worden bedrijven die eerlijk zijn (wij zoeken een vrouw, man, Nederlander, Turk et cetera) bestraft. Dus hoor je 'U past niet in het team'. Gaap.


Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Renzo Verwer Beeld Webupload
Renzo Verwer

is journalist en auteur van Waar Blijft Die Baan? Tien sprookjes over de arbeidsmarkt.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden