Opinie

Directeur DeLaMar: 'Fusie kan bijdragen aan gezonde toekomst'

Samengaan met een ander wordt vaak ten onrechte gelijkgesteld aan verlies van eigen identiteit, vindt Edwin van Balken, directeur van het DeLaMar Theater.

Het DeLaMar Theater Beeld anp

De tijd dat in theaterland de toekomst hetzelfde was als het verleden, is voorbij. Het publiek heeft steeds meer mogelijkheden zich te laten inspireren dan door 'live performances' alleen.

En als 'wij' - zowel consument als subsidiënt - steeds minder geld voor theater over hebben, is blijven doen wat je deed het scenario voor halflege zalen, mogelijke sluitingen van theaters en (nog meer) werkloze makers.

Helpt een fusie tussen gezelschappen/producenten en theaters bij het keren van dit scenario?

Net als bij het Nationale Theater (de naam waaronder het Nationale Toneel, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui in Den Haag zijn gefuseerd) en in de Rotterdamse Schouwburg, zijn Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg het gesprek gestart en hebben een gezamenlijke visie gedefinieerd. Een stap in, wat lijkt, een onomkeerbaar proces van eenwording.

Integrale programmering
'Lijkt', zeg ik met opzet. Want samengaan met een ander wordt al snel gelijkgesteld aan verlies van eigen identiteit. Met een stammenstrijd als onheilspellend perspectief.

Maar ik ben ervan overtuigd dat het kan bijdragen aan een gezondere toekomst.

Theaters nemen meer verantwoordelijkheid voor de 'content': zij zijn geen zalenverhuurders meer, maar publieksgerichte theaterbedrijven.

Dat de bedrijfsvoering hiervan kan profiteren, is evident; het integraal programmeren van eigen, tourende en gastproducties leidt tot efficiëntere benutting van het theater en inzet van mensen die er werken.

Inspirerende ervaringen
Het integraal exploiteren van 'het huis' met vaste en tijdelijke bewoners leidt tot kostenbesparingen en meeropbrengsten op gebieden als personele ondersteuning, marketing/pr, verhuur, gebruik klantenbestanden en fondsenwerving.

Dat is sowieso verstandig, maar als je met geld van derden werkt (belastinggeld!) een regelrechte plicht. En als je dan ook budget overhoudt voor educatie en talentontwikkeling, bestaat er geen 'ja, maar' meer.

Vergeet het woord 'fusie' en bouw de organisatie vanaf nul opnieuw op vanuit een gezamenlijk vertrekpunt en met een gemeenschappelijk doel: verbinding leggen met publiek dat zich herkent in de bedoelingen van het theater.

Want publiek heeft lak aan financiering en organisatie; het zoekt inspirerende ervaringen.

Edwin van Balken, directeur DeLaMar Theater/ DeLaMar Producties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.