Opinie

Diederik Boomsma (CDA): 'Tijd om het rode licht uit te doen'

Prostitutie op de Wallen is een grote aanjager van overlast in de stad, zo betoogt CDA-gemeenteraadslid Diederik Boomsma in dit opiniestuk.

Diederik Boomsma
Waarom staan we toe dat het oudste deel van Amsterdam verwordt tot een onleefbaar festivalterrein? Beeld Olaf Kraak/HH
Waarom staan we toe dat het oudste deel van Amsterdam verwordt tot een onleefbaar festivalterrein?Beeld Olaf Kraak/HH

'Explore the most famous place in Amsterdam: the Red Light District!' Reisgidsen lokken massaal bezoekers naar onze hoofdstad met het imago van de vrijgevochten feeststad van seks en drugs, om van alles te doen wat thuis niet mag.

Met veel succes, helaas. Zoals bekend worden de Wallen dag en nacht overspoeld door horden blowende en brallende toeristen die langs de roodverlichte ramen zwalken. De vrouwen ­erachter zijn inmiddels de grootste openbare toeristische attractie van Nederland. Amsterdammers trekken weg of haken af.

Waarom laten wij dit eigenlijk gebeuren? Waarom moet de gemeente het mogelijk maken dat ontspoorde vrijgezellenfeesten uit Engeland komen overvliegen om het lichaam van jonge Roemeense vrouwen te gebruiken?

Waarom staan we toe dat het oudste deel van Amsterdam verwordt tot een onleefbaar festivalterrein? Genoeg is genoeg. Laten we gewoon stoppen met de raamprostitutie.

Surrealistische experimenten
Hoort die 'seksindustrie' dan niet bij Amsterdam? Nou, nee. Prostitutie heeft natuurlijk altijd bestaan en gaat ook niet weg. Maar er bestaat een groot verschil tussen een paar 'ravothuizen' voor matrozen of het tolereren van een beperkte prostitutiesector, zoals in andere Nederlandse steden, en het promoten van de stad als souteneur van de wereld, for all to see.

Nu komen mensen hier om prostituees te bekijken en/of bezoeken terwijl ze dat in eigen land niet doen - mede vanuit de (in veel gevallen overigens schrijnend onjuiste) aanname dat de gemeente het hier goed onder controle heeft. De bekendheid en het aanbod scheppen de vraag.

Inmiddels staat het beteugelen van de drukte op de politieke agenda, maar blijven echte resultaten uit.

Dat is te verklaren. Je kunt niet ­jarenlang jezelf verkopen als feest- en prostitutiewalhalla en dan verbaasd zijn dat dit het ­verkeerde soort toerisme aantrekt en het gebied overlevert aan de meest verkeerde criminelen.

Tien jaar geleden begon Lodewijk ­Asscher met het project 1012 om de criminaliteit en het aantal ramen terug te dringen. Dat heeft maar beperkt gewerkt. Dat brengt het stadsbestuur nu tot tamelijk surrealistische ­experimenten.

Zo wil men nu op het Oudekerksplein klassieke muziek laten horen om de meute tot beschaving te manen. Wagner tegen wildplassen? Dat gaat niet werken. Een extra handhaver hier en daar ook niet.

De prostituees zijn het zelf ook zat om dag in dag uit te worden aangestaard. De gemeente heeft nu bepaald dat toeristen met hun rug naar de ramen moeten gaan staan. Vrouwen krijgen steeds minder klanten. Dat bracht Metje Blaak er deze week toe om te pleiten voor een basis­inkomen voor sekswerkers van 1000 euro per maand, zodat ze nog iets meeverdienen aan het massatoerisme. Dat is natuurlijk geen doen. ­Laten we elkaar niet voor de gek houden.

Treurig spektakel
Prostitutie kunnen we niet uitbannen, maar we moeten het ook niet vieren als een teken van vrijzinnige tolerantie, normaal gaan vinden, of extra gaan aanmoedigen. Laten we hopen dat de #MeToo-discussie er tenminste toe heeft ­geleid dat we die illusie kunnen laten varen.

Uit een eerder onderzoek van de gemeente blijkt overigens dat prostituees zelf de voorkeur gaven aan een besloten club, waar ze zich niet hoeven te etaleren. Vrouwen achter ramen zetten als koopwaar was nooit een goed idee, maar is nu echt achterhaald.

Tegenstanders zullen roepen: dit verplaatst het probleem naar de straat, verzwakt de positie van prostituees en duwt ze verder de anonimiteit in, waar we het niet kunnen controleren. Zoals voormalig hoofdcommissaris van de politie Joop van Riessen in Het Parool aangaf, is dat quatsch.

Als klanten prostituees kunnen vinden, kan de politie dat ook. In andere steden waar publieke prostitutieplaatsen zijn gesloten, heeft dat niet geleid tot meer tippelen op straat. Als de plek sluit, neemt ook de vraag af.

Het klopt dat prostitutie zich verplaatst naar onder meer het internet en het moeilijker is om daar toezicht te houden. Dat vraagt om veel extra inzet. Maar dat is sowieso aan de gang en moeten we dus sowieso doen. Het is in ieder ­geval geen reden om het treurige spektakel op de wallen te laten voortwoekeren.

De Wallen zijn het oudste en mooiste deel van de stad. Wat is er mooier dan dit deel van de stad terug te geven aan de bewoners? Laten we de schitterende monumentale panden weer ombouwen tot appartementen voor gewone Amsterdammers.

Natuurlijk is dit niet van de ene op de andere dag geregeld. Maar het begint met een keuze. Tijd om de rode lichten uit te doen. Verander de bordelen terug in woningen. Geef de Wallen terug aan de Amsterdammers. Geef de stad haar hart terug.

Diederik Boomsma Gemeenteraadslid CDA Amsterdam Beeld Tammy van Nerum
Diederik Boomsma Gemeenteraadslid CDA AmsterdamBeeld Tammy van Nerum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden