Paul Vugts. Beeld Artur Krynicki
Paul Vugts.Beeld Artur Krynicki

Die oude gerechtsbunker zit me als een oude jas

PlusPaul Vugts

Het hoge woord is eruit: Amsterdam krijgt een nieuwe ‘bunker’ voor de zwaarst te beveiligen strafzaken. Mijn nieuwe buitenhuis om vele zittingsdagen te verblijven, zoals ik vele honderden dagen sleet in de huidige bunker in Osdorp. Den Haag had een nieuwe stek beloofd tussen Utrecht en Amsterdam, wat nog heel nadelig had kunnen uitpakken, maar het wordt waarschijnlijk een gloednieuw complex met twee bepantserde zittingszalen in de Lutkemeerpolder, met goede uitvalswegen, zonder veel omwonenden en met een helikopterdek.

Gewoon in de belangrijkste misdaadregio, die ook de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol houdt.

Omdat de regering beloften had gebroken over een majeur marinecomplex in Vlissingen, krijgt Zeeland ‘een Justitiedelta’ (brrr) met, in normaler Nederlands, een zwaarbeveiligde gevangenis en rechtbank. Als geboren en getogen Tilburger ga ik hier niet de arrogante Randstedeling uithangen, maar het zou toch een gotspe zijn als het hele leger aan Amsterdamse advocaten, aanklagers, rechters en journalisten al te vaak naar het uiterste zuidwesten van Nederland moest trekken voor de vele grote Amsterdamse zaken.

Ja, minister voor ‘Rechtsbescherming’ (proest) Sander Dekker beloofde er ook een ‘beveiligde werk- en overnachtingslocatie’, maar ik wed dat die vooral is gericht op overheidsdienaren.

Mooi dus, het vooruitzicht op een hypermoderne nieuwe bunker op fietsafstand van de Dam. Op een plek waar de extreem beveiligde transporten van verdachten en magistraten zich niet door een woonwijk en een steeds drukker bedrijventerrein hoeven wurmen, zoals nu.

Toch zal ik onze oude bunker missen. Ik weet dat de meesten liever in de modernere rechtbank op Schiphol zitten, maar in mijn hart heeft óók de huidige bunker een warme plek. Nee, het ís geen gedroomd justitiecomplex, maar zo is het ook niet gebouwd. Het was een kantoorpand en een magazijn.

Zoals Willem Holleeder er in ‘Zaal 1’ (grapje van de beveiligers, er is maar één zaal) sprak over een handige klusjesman die ‘van een stofzuiger een koffiezetapparaat maakte’, zo maakten architecten en bouwvakkers van dat kantoorpand op dat onooglijke bedrijfsterrein een tijdelijke (!) gerechtsbunker. Bedoeld voor het hoger beroep van drugsbaron ‘De Hakkelaar’, nadat diens drukbezochte megazaak de gang van zaken in de gewone rechtbank had ontwricht. Niemand kon bevroeden dat de bunker tot in 2023 zou worden volgeboekt.

Ik ken alle hoeken, vooral ook uit de tijd dat ik in zware beveiliging leefde en door de krochten, kruip-door-sluip-door, naar ‘mijn’ bovenkamer werd gevoerd waar die fantastische beveiligingsploeg verse koffie en thee en een degelijke lunch voor me regelde. Noem me een romanticus, maar óók de vieze koffie in de normale wachtruimte smaakt me prima. Gewoon, omdat die bunker me zit als een oude jas die je liever niet weggooit.

Paul Vugts schrijft elke vrijdag over zijn werk als misdaadverslaggever.

Reageren? paul@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden