Han Lips

Die ene vraag in Zomergasten was Mark Rutte onwaardig

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zomergasten met Mark Rutte.

Han Lips
Mark Rutte in Zomergasten. Beeld VPRO
Mark Rutte in Zomergasten.Beeld VPRO

En dan was daar eindelijk, in de slotfase van de laatste aflevering van Zomergasten om klokslag 22:55 uur, het verlossende antwoord. Mark Rutte is geen homo. Maar we werden er niets wijzer van en dat is kwalijk.

Niet dat de seksualiteit van de man die ons land bestuurt er wezenlijk toe doet, maar als je besluit hem die vraag te stellen, ben je je publiek en de persoon aan wie je hem stelt ook een echt antwoord verschuldigd. Zeker als de persoon in kwestie tijdens de aftrap van het gesprek zegt dat hij bereid is overal op te antwoorden.

Het ging namelijk niet om de vraag. Het ging om wat zich erna had moeten afspelen. Een gesprek. Een gesprek zonder de zo gevreesde en geweerde diplomatieke campagnetaal. Maar dat gesprek bleef uit.

Zo plat als presentator Erdbrink het er in keilde - "en dat zijn altijd vriendinnen?" - zo vlak en ongemakkelijk was het antwoord: "Ja, het zijn geen vrienden, nee."

Lips zag het theekransje dat volgde tenenkrommend aan - "U bent lang en machtig, dan bent u toch aantrekkelijk voor vrouwen? Ik denk dat uw moeder heel teleurgesteld is" - en voelde zich vies.

De kijker werd door Erdbrink weggezet als pervers sensatiebeestje dat genoegen neemt met die ene schreeuwerige krantenkop: 'Rutte geeft toe: ik ben geen homo!' En dan gaan we nu naar de Toppers. Dit was Zomergasten, bedankt en tot ziens.

Een passend bruggetje, maar het kijkende publiek onwaardig. Rutte onwaardig, want die strooide als Klein Duimpje een A1 aan aanknopingspunten voor Erdbrink uit, die ze niet op durfde te rapen.

Even had hij er een: MH17. Rutte zichtbaar aangedaan, de baas van Nederland lag weer even jankend in zijn bed. Maar hij liet het door zijn vingers glippen. Hij moest immers nog vragen of de minister president homo is.

Reageren? hanlips@parool.nl

Lees ook: Het wordt steeds moeilijker om een hekel te hebben aan Mark Rutte [+]

En zie hier alle stukken van Han Lips over Zomergasten 2016:

- Glimlachende wolf Abou Jahjah deed zijn naam eer aan
- Zomergasten met Arjen Lubach: een heel ander toontje dan vorige week
- Uitzending met Hedy d'Ancona kon 15 jaar geleden zijn opgenomen
- Griet Op de Beeck: overrompelend en intens
- Erdbrink weet zich geen raad met gevoelsleven van Andrea Maier

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden