null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

Dick Advocaat krijgt last van Arne Slot

PlusJaap de Groot

Jaap de Groot

Het effect van het op handen zijnde akkoord tussen Feyenoord en Arne Slot breidt zich als een olievlek uit. Hangt er al een schaduw boven AZ, nu ziet ook Dick Ad­vocaat de bui hangen. De naam van zijn opvolger hangt inmiddels als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd.

Slot en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola hebben daarom nogal wat op hun geweten. Alleen is dat niet overal geland. Ook niet bij de Eredivisie CV (ECV) en de KNVB, terwijl er hoe dan ook een vorm van competitievervalsing in de hand is gewerkt. In plaats van zich hier krachtig tegen te verzetten, doen interim-directeur Jan de Jong (ECV) en ­directeur Eric Gudde (KNVB) er het zwijgen toe.

Na de verdeling van de Europese tickets en het geblokkeerde promotie-degradatieproces is dit de zoveelste indicatie van hoe deze bedrijfstak tien jaar achter loopt. Zeker ten opzichte van de Verenigde Staten, waar de Major League, NBA en NFL zo georganiseerd zijn dat alle betrokkenen belang hebben bij een zo sterk mogelijke competitie. Wie dat ondergraaft, heeft een probleem.

In Nederland niets van dat alles. Er is zelfs een discussie gaande of Slot zijn werk bij AZ wel of niet had moeten afmaken. Alsof Erik ten Hag nog een dag bij Ajax kan blijven als uitlekt dat hij naar ­Feyenoord gaat of dat Roger Schmidt bij PSV kan doorwerken, nadat hij een akkoord met Ajax heeft bereikt. Het argument dat Slot zich was blijven focussen op AZ, is daarom prietpraat. Zeker omdat de rel duidelijk maakt hoe hij zijn persoonlijk belang boven dat van anderen heeft geplaatst.

Zo deed zijn manager Raiola eind september bij technisch-directeur Max Huiberts zelf het verzoek om een nieuwe aanbieding. Begin oktober volgde een verbeterd contract, dat na 1 juli 2021 in zou gaan. Daarna bleef het stil en moest Huiberts eind november zelf aan Slot vragen hoe de vlag erbij hing. Pas toen werd gemeld dat dit zijn laatste jaar bij AZ zou zijn. Daar liet Slot het verder bij, terwijl hij op dat moment al in gesprek was met Feyenoord. Daarover informeerde hij AZ pas nadat vorige week vrijdag alles was uitgelekt, waarna hij op staande voet werd ontslagen.

Dus hoezo de garantie dat Slot zich maximaal op AZ zou blijven focussen? Los van het feit dat er in Alkmaar al maanden sprake is van een grillige prestatiecurve, heeft zich ook iemand met een brandende persoonlijke ambitie geopenbaard. Daarvoor is zijn jarenlange zaakwaarnemer Edwin Olde Riekerink vervangen door de inter­nationaal gelouterde Raiola en is hij op een kwart van het seizoen met concurrent Feyenoord gaan onder­handelen. De risico’s voor AZ en de gevolgen voor zijn collega Dick Advocaat zijn daarbij voor lief genomen.

Om dan over te gaan tot de orde van de dag, kan alleen in een competitie die Mickey Mouse als boegbeeld in stand houdt.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport. Lees al zijn columns hier terug.

Reageren? j.degroot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden