PlusOpinie

'Deze weken bepalen de rest van mijn leven'

Ellen Dikker
Ellen Dikker Beeld Wolff
Ellen DikkerBeeld Wolff

Het zijn spannende weken. Of zoals mijn zoontje met gevoel voor drama zei: "Deze weken bepalen de rest van mijn leven."

En daar zit iets in. Want de twee pijlers onder zijn dagelijks bestaan, school en voetbal, staan te schudden op hun grondvesten.

Die school is onvermijdelijk. Na acht jaar moet je de basisschool nou eenmaal verlaten. Maar dat neemt niet weg dat het ingrijpend is. Zo stabiel als die school was niets in z'n leven. Hij kent de kinderen in z'n klas langer dan zijn Kleine Broertje. De stap naar de middelbare school vraagt om een zorgvuldige afweging. Welke school past het best?

Maar hij kan niet vrijuit kiezen. Want de jeugdopleiding van Ajax heeft invloed op zijn schoolkeuze. Zijn toekomstige school moet namelijk wel willen samenwerken met Ajax. En de belasting moet draaglijk zijn.

Bovendien moet hij er makkelijk met het openbaar vervoer naartoe kunnen, want alle jongens worden om twee uur met een busje opgehaald van school en naar De Toekomst gebracht. Maar wat als je je schoolkeuze op Ajax afstemt en weg moet bij de club?

Nu zijn er kinderen die zich daar geen zorgen over hoeven te maken. Die zitten stevig in het zadel. Maar mijn zoontje heeft een moeilijk jaar.

Officieel weet je niks totdat de beoordeling is geweest. Maar je voelt het. Er zijn signalen. Als je naam geregeld over het veld schalt. Als je net wat vaker in de wissel staat. Als je voor een belangrijke wedstrijd niet wordt geselecteerd.

Dan weet je dat je niet in de boezem van het team zit. En wie daar niet inzit, is overgeleverd aan het lot. Dan zou het zomaar kunnen dat je de opleiding aan het eind van het jaar moet verlaten.

We zochten dus een school die goed te combineren is met Ajax maar niet al te veel afroomt van zijn voorkeuren. Die school hebben we gevonden. En op één gezet van zijn voorkeurslijstje. Maar dan. Die loting. Stel dat hij op nummer vijf of zes van z'n lijstje geplaatst wordt. Ook leuke scholen, maar beide slecht verenigbaar met Ajax.

Afgelopen woensdag was het zover. De uitslag van de loting kwam online te staan. Op een druk kruispunt midden in de stad surfde ik met het zweet in mijn handen naar het digitale ouderportaal. Het kind heeft mazzel. Met zijn nummer één is een nieuwe pijler de grond in geslagen.

Nu nog afwachten of die andere pijler overeind blijft.

Cabaretière Ellen Dikker had heel lang niets met voetbal, totdat haar zoon werd gescout door Ajax. Iedere zaterdag schrijft zij in Het Parool een column over haar 'Kleine Messi'. Lees al haar columns terug in het archief. Reageren? e.dikker@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden