Lezersbrief

‘Deze noodopvang voor daklozen had een perfecte overbrugging kunnen zijn tot de winterregeling’

Nu de coronamaatregelen iets zijn versoepeld, heeft de gemeente de noodopvang voor daklozen ook afgeschaald. Volgens vrijwilliger Tom van der Velpen is dat een gemiste kans.

In de Calandhal in Amsterdam West worden twee sportzalen omgebouwd tot nachtopvang voor daklozen.Beeld Dingena Mol

Vrijdag 6 november 2020 openden verschillende stadsdelen van Amsterdam een coronanoodopvang voor dak- en thuislozen. Ik ben als coördinator aan de slag gegaan bij de locatie in Nieuw-West. Daar troffen we een oud en uitgeleefd basisschoolgebouw aan, dat in korte tijd door de medewerkers werd omgetoverd tot een warm onderkomen voor maximaal veertig personen.

Een paar dagen later zat de faciliteit helemaal vol. Mannen en vrouwen, jong en oud, werkend en werkloos, leefden de afgelopen tijd gemoedelijk naast elkaar.

De opvang is voor veel daklozen een plek om tot rust te komen. Hier ontstaan mogelijkheden om stappen richting een ander leven te zetten. Zo zag ik hoe een man besloot terug te gaan naar vrouw en kinderen in Italië, vond een aantal bewoners werk en konden wij mensen in contact brengen met instanties waar ze terecht kunnen.

Zonder de rust en de structuur van een opvang is het al moeilijk genoeg zulke stappen te zetten. Maar net nu we zien dat veel bewoners van de noodopvang zichzelf langzaam herpakken, heeft de gemeente besloten de opvang weer te sluiten. Vorige week moest ik veertig mensen op straat zetten. Met het schrikbarend kleine aantal beschikbare bedden in de stad hebben zij geen perspectief op onderdak.

Reden voor sluiting is de versoepeling van de coronamaatregelen. Begrijpelijk op een bepaalde manier, maar tegelijk gaan er heel veel tijd, geld en kennis die in deze plek zijn gestopt, verloren.

Een gemiste kans, deze noodopvang had een perfecte overbrugging kunnen zijn totdat de winterkouderegeling in werking treedt. Die regeling biedt onderdak voor dak- en thuislozen bij aanhoudende winterkou.

Veel mensen zijn nu weer op straat beland, met alle gevolgen van dien, en zowel zorgverleners als daklozen zullen hierdoor bij de volgende opvang met een onnodige achterstand beginnen. Deze mensen horen bij onze stad, dus laten we ze ook zo behandelen en niet constant van het kastje naar de straat blijven sturen.

Tom van der Velpen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden