Massih Hutak. Beeld Artur Krynicki
Massih Hutak.Beeld Artur Krynicki

Deze is voor Nederland, dat nog steeds bang is voor een verandering

PlusMassih Hutak

Deze is voor alle zwarte Nederlanders en Nederlanders van kleur die het als vrijwilligers op stemlocaties door het hele land mogelijk hebben gemaakt voor hun medeburgers om hun stem uit te brengen en daarmee hun fundamentele, democratische recht uit te oefenen. Medeburgers die massaal hebben gestemd voor uitsluiting en die institutioneel racisme hebben beloond.

Deze is voor alle zwarte Nederlandse vrouwen en Nederlandse vrouwen van kleur die het als vrijwilligers op stemlocaties mogelijk hebben gemaakt voor medeburgers om hun stem uit te brengen en daarmee hun fundamentele, democratische recht uit te oefenen. Medeburgers die massaal hebben gestemd voor uitsluiting en seksisme.

Deze is voor alle islamitische Nederlanders en Nederlanders met een dubbele nationaliteit die het als vrijwilligers op stemlocaties door het hele land mogelijk hebben gemaakt voor hun medeburgers om hun stem uit te brengen en daarmee hun fundamentele, democratische recht uit te oefenen. Medeburgers die massaal hebben gestemd voor islamofobie en xenofobie.

Deze is voor alle initiatieven die zich op eigen kracht, in deze moeilijke tijd, hebben verenigd en campagnes hebben geleid om meer jongeren naar de stembus te krijgen.

Deze is voor alle zelf georganiseerde informatiepunten die Nederlanders in begrijpelijke taal hebben uitgelegd wat er op het spel stond deze verkiezingen en die het belang van een volksvertegenwoordiging waarin het volk daadwerkelijk is vertegenwoordigd, benadrukten.

Deze is voor alle campagnes die de noodzaak van stemmen op een vrouw, liefst zwart of van kleur, onderzochten en uitlegden.

Deze is voor alle jonge Nederlanders die alle reden hadden om cynisch te zijn, maar die hoopvol zijn gebleven, omdat ze zich het pessimisme simpelweg niet kunnen veroorloven. En die de afgelopen maanden hun generatiegenoten hebben bestookt met argumenten en voorbeelden over de waarde van het gebruiken van je stem.

Deze is voor alle oudere Nederlanders die voor het eerst in hun leven hebben gestemd.

Deze is voor alle queer en trans personen die met gevaar voor eigen leven blijven strijden voor liefde, vrijheid en veiligheid. Die hun omgeving hebben gemobiliseerd om te kiezen voor solidariteit, want dit keer viel er écht iets te kiezen en te overwinnen.

Deze is voor alle leraren, zorgmedewerkers, sekswerkers, kunstenaars, culturele ondernemers en vuilverwerkers wier sectoren niet of nauwelijks als volwaardig worden gezien, maar die toch tijd en ruimte hebben gemaakt om in een hokje een persoon te kiezen die hen enigszins geruststelt, die hen ziet en expliciet waardeert.

Deze is voor Nederland, dat nog steeds bang is voor een verandering die alle bewoners gelijkwaardig behandelt, in theorie én praktijk. En dat onze kinderen minstens net zo’n groene en gezonde omgeving biedt als dat wij hebben gehad. Nederland, ik gun het je.

Ik gun het ons.

Rapper en schrijver Massih Hutak (1992) schrijft elke week een column voor Het Parool. Lees al zijn columns hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden