Han Lips

Denk de pretoogjes van Huub Stapel er zelf maar bij

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks - en voor deze keer ook op zaterdag - over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Napoleon in Holland.

Napoleon in Holland Beeld NPO
Napoleon in HollandBeeld NPO

Huub Stapel is niet alleen stapel op auto's, hij is ook stapel op Napoleon. In zijn autoshows bij RTL5 werden snelle sportwagens onzedelijk betast. Nu verlustigt hij zich aan alle smakelijke anekdotes die te vertellen zijn over het bezoek dat keizer Napoleon in 1811 bracht aan ons land.

Bij Katwijk liet de keizer ("wat een mannetje") een lunch aanrukken op het strand toen hij hoorde dat hij daar vol in het schootsveld van aartsvijand Engeland zat. Twee eeuwen later tafelt Huub Stapel daar en laat zich champagne serveren. Heerlijke televisie.

Smakelijk vertelt hij over de invasieplannen waar Napoleon mee speelde: per luchtballon, of door een Kanaaltunnel te graven. Om de oorlogsplannen te financieren verkocht de keizer een stuk Amerika aan de toen nog piepjonge Verenigde Staten, "de grootste onroerendgoedtransactie aller tijden". Een Engelse bank gaf de Amerikanen een lening, die uiteindelijk werd gebruikt voor de invasie van... Engeland. "Hondsbrutaal!"

Acteurs spelen na hoe Napoleon twee eeuwen terug in Holland werd ontvangen, compleet met burgers die ingehuurd zijn om Vive l'Empereur! te roepen. In Zwolle werd dat destijds totaal verkeerd begrepen door turfdragers die de Franse taal niet machtig waren. De broer van de keizer kenden ze wel, Lodewijk Napoleon, de mankende koning van Holland die een jaar eerder was teruggeroepen naar Frankrijk. "Vive die lamme z'n breur," riepen ze. Denk de pretoogjes van Huub er zelf maar bij.

Napoleon in Holland leunt ook op vlotte historici die vertellen als de beste geschiedenisleraar. Zoals over de Hollandse schippers die de vlag van het neutrale Duitse ministaatje Kniphausen gingen voeren om het verbod op handel met de Britten te ontduiken.

Het was pas afgelopen toen Napoleon Kniphausen veroverde. Of het historisch gezien allemaal klopt, weten we thuis niet. Maar willen we dat weten? Huub Stapel is al net zo enthousiast als Jeroen Krabbe op zoek naar Van Gogh. En het is een beetje stout. Lekker stout.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden