Lezersbrief

'De Willibrordusgarage is een aannemersspeeltje'

Volgens Paroollezers Els van Diggele en Jan van Ophuijsen moet de gemeentebestuur niet vergeten dat het aantal ondertekenaars van de petitie tegen de garage anderhalf keer het aantal voorstemmers in het 'draagvlakonderzoek' is.

Het Parool
Onder het Willibrordusplein in De Pijp komt een grote parkeergarage Beeld Amaury Miller
Onder het Willibrordusplein in De Pijp komt een grote parkeergarageBeeld Amaury Miller

Wie in Het Parool van woensdag het stuk heeft gelezen over de nieuwe parkeergarage die ondanks protesten van de buurt in De Pijp mag worden gebouwd, zou kunnen denken dat het gemeentebestuur door een 'draagvlakonderzoek' het recht heeft ruim 1500 handtekeningen onder de petitie Geen Garage Onder Het Willibrordusplein van tafel te vegen.

Het artikel citeert uit dat onderzoek: 'Van de ruim 1600 geënquêteerden vindt 58 procent de bouw van de Willibrordusgarage een goed idee en is een kwart verklaard tegenstander.' Het klinkt aannemelijk. Maar de peiling is niet verdedigbaar. Ze bevat opendeurvragen en suggestieve inkoppertjes: 'Hebt u een auto?', 'Ervaart u parkeerdruk?', 'Vindt u een parkeergarage een goed idee?' en vragen die zonder nadere informatie niet goed te beantwoorden zijn.

De enquêteurs hadden de ondervraagden moeten inlichten over de Asschergarage en de Albert Cuypgarage (360 parkeerplaatsen meer in De Pijp) en over half leegstaande, onrendabele garages.

Een vraag naar 'oorzaken' werd niet gesteld, alternatieve oplossingen werden niet genoemd. Dan denken respondenten al gauw: de voorgestelde oplossing zal de enige zijn, of de beste.

En mocht de vraag of een ondergrondse garage een parkeerprobleem oplost niet worden gesteld vóórdat er 8,5 ton in het ontwerp werd gestoken? De dooddoener waarmee 'nut' achteraf kan worden gecreëerd door parkeerplaatsen op te heffen, maakt dat de antwoorden 'Nee, het is geen oplossing' en 'Nee, want er is geen probleem' geen argument meer opleveren tegen dit aannemersspeeltje.

Niet onbelangrijk: de peiling werd gedaan in een ongehoord groot gebied, tot meer dan een kilometer van het plein. Dat is heel wat anders dan 'de buurten rondom het plein', zoals de projectgroep voorgeeft.

Wie aan het eind van de Ferdinand Bolstraat woont, denkt allicht - ook al heeft hij geen idee waar het Willibrordusplein ligt - dat een parkeergarage 'blik van de straat' zal halen. Dat denken ook veel bewoners van buurten dichter bij het plein. Het probleem is alleen dat deze parkeergarage weinig of geen blik van de straat zal halen, maar wel auto's zal blijven aantrekken. Hoe kan iemand die de bouwplannen niet heeft bekeken dit ­weten? Niet dus. Van deze onwetendheid maakt het gemeentebestuur misbruik.

Eind juni stemt de gemeenteraad over dit bouwproject van zo'n 25 miljoen euro. Laat de raad niet vergeten dat het aantal ondertekenaars van de petitie tegen de garage anderhalf keer het aantal voorstemmers in het 'draagvlakonderzoek' is. En dit zijn mensen die wel weten waar het plein ligt.

Els van Diggele en Jan van Ophuijsen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden