Han Lips

De Willekeurige Burger krijgt een lintje, met dank aan Rambam

Han Lips
Een Willekeurige Burger krijgt een lintje van zijn burgemeester. Beeld Vara
Een Willekeurige Burger krijgt een lintje van zijn burgemeester.Beeld Vara

Rambam is belhameltelevisie, maar wel heel erg leuk. Ditmaal maken ze de flauwekul van lintjes duidelijk. De orde van dit, de ridder van dat. Elke gek kan er een krijgen en daar hebben ze twee voorbeelden van. Een man die homoseksualiteit kan genezen en een andere man die een fopmedicijn verkoopt tegen Aids.

Vooral vrolijkmakend zijn de tussenshots van de redactieleden tijdens een brainstorm. 'Kom! We gaan proberen een lintje te regelen!' Ze zoeken een Willekeurige Burger ('Mag ik je zeggen?' 'Ja hoor,' zegt Michel Simons, Willekeurige Burger) en verzinnen daar een hoop verdiensten omheen. Dan sturen ze een aanbevelingsbrief.

Niet lang daarna wordt Michel Simons toegesproken door zijn burgemeester. 'Een dierenmens en een mensenmens. Wie dat zegt, heeft het over u, meneer Simons. Al vijftien jaar zet u zich in voor het genootschap De Dashond.'

Jelte Sondij - met opplakbaard - knikt bescheiden. Ja sorry, dan ligt Lips in een deuk. 'U bent een wereldverbeteraar pur sang.' Weer dat knikje. Michel Simons is verder nog een bindmiddel, een dierenmens, het groene hart en tevens groene geweten van zijn buurt. Wat hebben die jongens en meisjes van Rambam een lol met zijn allen.

Han Lips is tv-recensent van Het Parool. Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden