Opinie

‘De wetenschap is verontrustend uniform: wit en mannelijk’

Het is hoog tijd om inclusieve sollicitatieprocedures af te dwingen in de wetenschap, en gebrek aan diversiteit te bevragen, schrijft onderzoeker Bewegingswetenschappen Katinka van der Kooij.

Katinka van der Kooij
null Beeld AFP
Beeld AFP

Nu de economische schade van de coronacrisis zichtbaar begint te worden, komt de discussie over bezuinigingen op gang. Het hoger onderwijs is een van de kandidaten. Ik huiver bij het idee. Overwerk en stressklachten zijn nu al eerder norm dan uitzondering.

Maar vooral voel ik verdriet voor de student die net wat meer aandacht nodig heeft om begrepen te worden en voor de groepen in de samenleving die nu niet vertegenwoordigd zijn in de wetenschap. Want uiteindelijk draagt de werkdruk eraan bij dat we kiezen voor de bekende weg: samenwerking binnen onze eigen culturele achtergrond. We zijn te druk om divers te zijn en dat schaadt de maatschappij.

De wetenschap vormt een fundamenteel onderdeel van onze democratie. Meebeslissen is pas relevant als je goede informatie hebt. Door grondig en onpartijdig na te denken over de betekenis van maatschappelijke ontwikkelingen, voedt de wetenschap de waarde van de democratie. Wel is het belangrijk dat vanuit verschillende culturele achtergronden meegedacht wordt. Kennis kan objectief zijn, maar de betekenis die je aan haar toekent, is gekleurd door je culturele achtergrond. Nu is die achtergrond verontrustend uniform – wit en mannelijk.

Diversiteit vraagt ruimte voor het onbekende. Ruimte voor tijd waarvan je niet weet wat die zal opleveren. Die ruimte is er nu niet. Zwanger haalde ik een beurs binnen waarvan ik hoopte dat ik daarmee genoeg kon presteren om eindelijk de competitie voor een vaste aanstelling te winnen. Ik kon een PhD-student aannemen en kreeg sollicitaties uit alle hoeken van de wereld.

Maar ik deinsde terug bij het idee om kostbare uren te verliezen aan cultuur- en taalbarrières. Ongehinderd nam ik de sollicitante aan die het meest op mij leek. Om mij heen zie ik collega’s vergelijkbare keuzes maken.

Als we de wetenschap van iedereen willen laten zijn, geef de wetenschap dan ruimte voor diversiteit. Door dáár niet te bezuinigen en een einde te maken aan de voortdurende competitie om onderzoeksgelden. Dwing daarnaast inclusieve sollicitatieprocedures af en bevraag gebrek aan diversiteit. Uiteindelijk creëren we daarmee de condities waarbinnen een diverse groep kan reflecteren op de wereld van morgen.

Dr. Katinka van der Kooij, onderzoeker Bewegingswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden