PlusColumn

De Westermoskee is nu al bijzonder

Yasmina Aboutaleb (29) rapporteert op dinsdag en donderdag vanuit de stad.

Yasmina Aboutaleb Beeld Agata Nowicka
Yasmina AboutalebBeeld Agata Nowicka

De Westermoskee is nog niet helemaal af. Er liggen hier en daar nog leidingen van de elektra bloot, de kozijnen zijn nog niet afgewerkt en de galerij heeft geen vloer, maar dit weerhoudt het bestuur er niet van alvast een groepsrondleiding te geven.

Twee enthousiaste jongens gaan ons voor. We beginnen buiten, aan de zijkant van het grote gebouw. Een Frans-joodse architect heeft de moskee ontworpen, vertelt bestuurslid Yusuf Burlage, in de Amsterdamse Schoolstijl. Dat verklaart het gebruik van rode baksteen, diepliggende voegen, deuren met kleine ruitjes. Gelukkig zijn er ook voldoende koepels en er is zelfs een zuilengalerij waar een paar jochies met hun fietsen doorheen crossen.

Yusuf wijst de details aan met zijn grote, champagnekleurige smartphone.

De moskee heeft, uiteraard, islamitische symbolen. Zoals de ronde, witte gaten onder de koepel, die Yusuf vogelpaleizen noemt. Dieren zijn namelijk belangrijk in de islam. Om dat te illustreren vertelt Yusuf een verhaal over de profeet, vrede zij met hem. Iets met een straathond, oorlog en soldaten. De hond kwam er ondanks de hachelijke situatie goed vanaf, dankzij ingrijpen van profeet Mohammed natuurlijk.

Voor wie de witte gaten een beetje mager vindt, heeft Yusuf een oplossing: doneren - dan kunnen ze echt mooie vogelpaleizen maken.

Dan de minaret. Geen vast onderdeel van een moskee, maar een leuk extraatje want het staat voor macht. Het bestuur wilde er daarom twee, maar dat wilde de gemeente niet. Het scheelde niet veel of ze hadden er geen gehad. Nu heeft de moskee er een met twee balkons, maar zonder gebedsomroep - ze willen de buurt niet tot last zijn, bovendien zijn er tegenwoordig handige apps.

Yusuf zwaait weer eens met zijn telefoon.

De moskee had als voorbeeld de Aya Sofia in Istanboel. Een voormalige kathedraal met een gigantische koepel. Zo'n blikvanger heeft de Westermoskee ook, ­bovenop het dak. Vier kleinere koepels markeren de hoeken. En op de galerij zijn nog eens zeven minikoepels gemaakt. Je kunt de taart natuurlijk blijven versieren.

Als ik na de rondleiding op een terras aan het water zit, met uitzicht op de moskee, probeer ik mijn bezoek aan de Aya Sofia voor de geest te halen. Ik herinner me vooral de binnenkant. Goud, mozaïek, kalligrafie. Zo veel pracht en praal zag ik niet eerder in een gebedshuis.

De binnenkant van de Westermoskee is nog kaal. Bilal van de bouwcommissie wacht nog op de offertes. Maar het maakt me eigenlijk niet uit, want deze moskee is nu al bijzonder. Opvallend en subtiel tegelijk. Ik ken weinig andere gebouwen die zo samenvallen met de rest van de straat. Niet alle nieuwbouw heeft de allure van de Stopera.

yasmina@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden