'De Westerkerk is allang bruisend en slim in gebruik'

Vol verbazing las Ds. Fokkelien Oosterwijk, predikant van de Westerkerk, maandag de oproep van theologen en architecten om kerken in Amsterdam beter te gebruiken. 'Doet u eerst uw huiswerk eens, voordat u iets roept,' schrijft Oosterwijk.

De Westerkerk in Amsterdam.Beeld Mats van Soolingen

Geamuseerd en verbaasd las ik over het grootse idee om kerken in Amsterdam slimmer te gebruiken. Twee architecten (Hans Teerds en Willem-Jan de Hek) en twee theologen (Joël Friso en Tim Vreugdenhil) pleitten daarvoor in Het Parool van maandag.

Inderdaad slim, zeker als gratis advertentie voor je eigen onderneming, of een open sollicitatie? Beide theologen presenteren zich als (prille, gezien de lijst van opdrachtgevers) entrepreneurs op hun website Basilica.

De kerken die de heren hier op het oog hebben, staan in een andere traditie dan waaruit beiden zelf afkomstig zijn (vrijgemaakt gereformeerd), en dat zou zomaar iets kunnen uitmaken als het gaat om wat voor waarde je aan een kerkgebouw hecht.

Venijntje
Slim, om het publieke sentiment te bespelen met het (niet-kloppende) argument dat genoemde kerken in vroeger tijden publieke ruimten waren in de huidige zin van het woord. Zeker als je er dan ook nog een venijntje over hedendaags gemeenschapsgeld insteekt, zoals 'Vooral het publieke gebruik kan veel beter. Vanwege die volle stad en omdat naar alle zes jaarlijks flink wat publiek geld gaat omdat het monumenten zijn.'

Genoemde kerken zijn allang geen eigendom meer van de stad en het onderhoud komt dan ook op rekening van de kerkelijke gemeenschap, die er in huist, als dat tenminste nog zo is, anders worden zij als gebouw beheerd door een stichting.

Er wordt inderdaad gemeenschapsgeld aan deze gebouwen besteed - monumentenzorg - net als aan talloze andere gebouwen die we graag voor de toekomst willen behouden als monument van ons gedachtegoed en onze beschaving.

Als predikant van de Westerkerk voel ik me aangesproken.
Grappig is dat de heren blijkbaar niet weten hoe de Westerkerk hun ­visie allang vervult.

Klantvriendelijk
Sinds enige jaren is de kerk een officieel museum, met ruime openingstijden, een drukbezochte winkel, al even drukbezochte toiletten (ook buiten toegankelijk). Hoe publiek­gericht, zelfs klantvriendelijk, kun je zijn, zeker met die enorme rij voor het Anne Frank Huis?

Er is een verantwoorde verhuur van de kerk, voor de meest uiteenlopende zaken. De stichting Vrienden van de Westerkerk initieert acties ten bate van de restauratie en het onderhoud van het gebouw. Verder zijn er vele concerten, samenwerking met het Grachtenfestival, een open huis bij de herdenking op 4 mei, op Aids Memorial Day, noem maar op. Er zijn Braambosgebeden, als momenten van bezinning door de week.

Er zijn de zondagse diensten, met een open karakter en met aantrekkingskracht in stad en land, waar ook vele rand- en buitenkerkelijken op afkomen. Kortom: er huist een levende gemeente in dit 'museum'. Sterker nog: wij zijn in de eerste plaats nog altijd kerk. En dat is precies wat de Wester zo waardevol en aantrekkelijk maakt, voor velen, ook voor wie niet tot het christelijk geloof behoort. We zijn geen evenementenhal waarin op zondag ook nog een kerkdienst wordt gehouden.

Kom vooral kijken, heren theologen-entrepreneurs. En doe eerst uw huiswerk voordat u iets roept in de krant. Heeft u overigens enig idee wat het kost om een kerk open te houden, over economie gesproken? Wij zijn al een icoon, zoals u de genoemde kerken in Amsterdam zo graag wilt zien. Maar liever niet van een deeleconomie, wat u daar ook mee mag bedoelen.

De Westerkerk is gewoon een fijne kerk, waarin iedereen zich thuis mag voelen en die heel vaak open is.


Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Fokkelien Oosterwijk.Beeld Femke Boermans
Ds. Fokkelien Oosterwijk

Predikant van de Westerkerk in Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden