Opinie

'De Westas kan zo veel beter worden'

De Zuidas wordt te eenzijdig. Maar de Westas, van Aalsmeer tot de haven, kan een levendig gebied worden met een scala aan activiteiten, schrijft Achmed Baâdoud.

Station Sloterdijk, onderdeel van de Westas die Aalsmeer, Schiphol en het Westelijk Havengebied met elkaar verbindt. Beeld Floris Lok
Station Sloterdijk, onderdeel van de Westas die Aalsmeer, Schiphol en het Westelijk Havengebied met elkaar verbindt.Beeld Floris Lok

De eenzijdige ontwikkeling van de Zuidas tot een kil kantorengebied, geënt op de financiële sector is het gevolg van jaren blindstaren op de zakelijke sector. Rendementsdenken belemmerde de woonmogelijkheden en leisure, en daarmee interactie met inwoners.

Functiemenging
De 'functiemenging' waar VVD en D66 nu voor pleiten (Het Parool van 4 april), werd in de oude bestemmingsplannen van 2010 al geregeld. Dat wil zeggen: op papier. Maar reuring en dynamiek creëren is een kwestie van ruimte geven. Letterlijk en figuurlijk. Een kwestie van vrijheid creëren voor creatieven zodat een interessant concept ontstaan voor investeerders.

Stadsdeelvoorzitter van Zuid, Sebastiaan Capel, stelt in het NRC Handelsblad van 27 maart terecht dat ontwikkeling van een gebied meestal als volgt gaat: 'Eerst zijn er creatieven, dan volgen de vooruitlopers en dan de investeerders. Maar op de Zuidas waren de investeerders het eerst.'

Westas
De huidige monocultuur van de Zuidas biedt goede lessen voor de ontplooiing van een in de toekomst minstens zo belangrijke economische ader binnen de Metropoolregio Amsterdam: de Westas. Waar de Zuidas het zakelijke centrum is van Amsterdam, is de Westas het hart van de duurzame (circulaire) economie van de toekomst.

De Westas verbindt Aalsmeer, de haven, Schiphol en het grootste Nederlandse internetknooppunt, Dataport AMS-IX met elkaar. Stadsdeel Nieuw-West is daar strategisch middenin gepositioneerd. De komende jaren zijn er ontwikkelingen in Westpoort, Sloterdijk en Business Park Amsterdam Osdorp, waardoor niet alleen de economisch concurrentiepositie van de Metropoolregio Amsterdam (waarvan ook de Zuidas onderdeel is) wordt versterkt, maar ook het duurzame hergebruik van producten stevig wordt verankerd.

Nieuw-West streeft bij de verdere ontwikkeling van de Westas al sinds een vroeg stadium naar een gebied waar gewoond, geleefd, ondernomen en gerecreëerd wordt, start-ups en creatievelingen een plek krijgen en actief op zoek wordt gegaan naar vrijetijdsmogelijkheden op Westpoort.

Eindeloze mogelijkheden
De Westas biedt eindeloze mogelijkheden op het gebied van studentenhuisvesting, cinema's, speelhallen, bewoning op Sloterdijk en zelfs een drive-in coffeeshop voor Westpoort. Alleen al Westpoort is goed voor tien procent van de banen in heel Amsterdam.

Nieuw-West heeft het grootste percentage jeugd in Amsterdam, deze gemotiveerde talenten moeten actief in contact gebracht worden met ondernemers. Kortom: interactie tussen inwoners en ondernemers en het versterkende effect daarvan op de lokale, regionale en nationale economie.

ChinaBusiness Centre
Grote buitenlandse investeerders tonen nu hun interesse in Nieuw-West. De bouw van het ChinaBusiness Centre is daarvan een resultaat. Vorige week ontvingen wij wederom een delegatie van 29 investeerders uit China. De conclusie van het gesprek was: met de bestaande regelgeving ga je het niet redden. Het Amsterdamse stadsbestuur moet de ruimte geven om te investeren in mogelijkheden, experimenten en een soepele regelgeving.

Creativiteit wordt gevraagd om creativiteit toe te staan. Met regelvrije zones binnen de Westas en daarmee meer vrijheid voor bewoners en ondernemers creëren we een mix van ontwikkelingsmogelijkheden en een interessant concept voor investeerders.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

null Beeld Achmed Baâdoud
Beeld Achmed Baâdoud
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden