Opinie

‘De wereld zou China moeten aanklagen voor laakbaar gedrag’

China beloofde beterschap na het Sars-virus, maar daar is weinig van terechtgekomen, schrijft Simone Eckhardt.

Kikkers te koop in een wildlife-markt in China. Beeld Alex Plavevski/EPA
Kikkers te koop in een wildlife-markt in China.Beeld Alex Plavevski/EPA

In 2004 ontstond op een wildlife-markt in China het Sars-virus. De Chinese regering beloofde beterschap. Dat er niets veranderd is, blijkt uit de uitbraak van Covid-19. China bleek niet alleen zijn woord niet te hebben gehouden, maar maakte lang geen publieke meldingen van de uitbraak van de nieuwe ziekte, waardoor het nieuwe coronavirus zich razendsnel over de hele wereld heeft kunnen verspreiden. China beloofde beterschap en sloot andermaal wildlife-markten. Die lijken inmiddels weer geopend te zijn.

Wetenschappers zien in dit soort markten een broeinest voor virus­uitbraken. En is het niet eens de vraag of maar eerder wanneer zo’n uitbraak weer plaatsvindt. Kun je het je voorstellen? Eerlijk gezegd vind ik dat de wereld China zou moeten aanklagen wegens laakbaar gedrag. Maar goed, veel regeringen stellen hun vertrouwen in wereldgezondheids­organisatie WHO. Daar is praktisch elk land van de wereld bij aangesloten, ook Nederland. En gezamenlijk betalen we heel veel geld aan deze organisatie, die onze gezondheid moet bescher­men. Het is ook de organisatie die lang volhield dat China de crisis zo goed beteugelde. Geen woord van kritiek over het feit dat het land heel lang heeft geprobeerd de uitbraak in de doofpot te stoppen.

Sars, ebola en Covid-19; je zou denken dat we ervan leren. Maar de WHO stelt dat dit soort markten belangrijk is voor de voedselvoorziening van de allerarmsten. De focus zou daarom moeten liggen op betere regulering van dit soort markten. Wilde dieren mogen nog steeds verhandeld en verkocht worden, alleen moet het dier dan ‘netjes’ gedood worden.

Ik ben het met de WHO eens dat we moeten kijken naar de allerarmsten. Maar juist het eten van wilde dieren zorgt voor virusuitbraken. En hierdoor worden juist de armsten het zwaarst getroffen. De WHO zou er daarom alles aan gelegen moeten zijn elk risico te beperken. Waarom komt ze dan niet tot duidelijke uitspraken?

Al diverse malen is aangetoond dat China een flinke vinger in de pap heeft binnen de WHO. En China ziet wildlife-markten liever niet verdwijnen. Wereldgezondheid lijkt een zaak geworden van politieke agenda’s. En dat is echt een schande.

Simone Eckhardt, directeur stichting Spots (Save and Protect Our Treasures)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden