Opinie

‘De wereld verandert, laat de Wallen zich ook ontwikkelen’

Wallenondernemers zouden hun energie moeten steken in vernieuwing, in plaats van de kont tegen de krib te gooien en zich te verzetten tegen het onvermijdelijke, schrijven vertegenwoordigers van actiegroep Stop de Gekte.

Olav UlrichEls IpingElke Wezenaar en Teun Hubar
In augustus was het een stuk drukker op de Wallen dan nu. Beeld Hollandse Hoogte/ANP
In augustus was het een stuk drukker op de Wallen dan nu.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Twee weken geleden presenteerden acht Amsterdamse ondernemersverenigingen – waaronder VNO/NCW, Koninklijke Horeca Nederland, Vereniging Amsterdam City en MKB Amsterdam – tien speerpunten voor de ontwikkeling van een duurzame bezoekerseconomie. Kern van de boodschap is dat de excessieve overlast van bezoekers van voor de coronatijd wordt voorkomen. Zij pleiten onder andere voor een verbod op vakantieverhuur van woningen in de hele stad, beperkende maatregelen voor drugstoerisme en een ingrijpende verandering van het raamprostitutiebeleid vanwege de sterk negatieve impact die het heeft op de soort bezoekers en de daarmee samenhangende overlast.

De speerpunten zijn een onverwachte en onverdachte steun voor bewonersverenigingen en actiegroepen als Stop de Gekte, VVAB en Wij-Amsterdam, die al jaren strijd voeren tegen de uitholling van de leefbaarheid in de binnenstad door het massale seks- en drugstoerisme. Het is daarnaast een opsteker voor het stads(deel)bestuur, dat door middel van het ‘Plan Aanpak Binnenstad’ aanstuurt op cultuur- en imagoverandering van de bezoekerseconomie.

Kortom: bewoners, ondernemers en stadsbestuur wil allemaal af van de toeristische monocultuur die wordt bepaald door ‘Drugs, Drank, Dames en Wafels’. En dat is het echte nieuws: ze willen allemaal hetzelfde.

Alleen sommige Wallenondernemers zijn het er niet mee eens. Ze voelen zich in de steek gelaten en genegeerd door hun collega-ondernemers. Het Parool besteedde ruim aandacht aan het persbericht dat door Cor van Dijk namens een aantal Wallenondernemers daarover is uitgestuurd. En dat is geen nieuws, want deze ondernemers zijn economisch volledig afhankelijk van het toeristische monster dat zij hebben gecreëerd.

Maar het heeft er nu toch echt alle schijn van dat zij een achterhoedegevecht voeren. Raamprostitutie en coffeeshops hebben afgedaan als twee van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Amsterdam.

De wereld verandert voortdurend en snel. Succesvolle ondernemers gaan met hun tijd mee en spelen in op veranderende omstandigheden. De Wallenondernemers zouden hun energie moeten steken in vernieuwing, in plaats van de kont tegen de krib te gooien en zich te verzetten tegen het onvermijdelijke. Kom met nieuwe, creatieve commerciële ­concepten en initiatieven, die een bijdrage zijn aan een leefbare, duurzame, diverse en gastvrije stad. Dat is wat Amsterdam nodig heeft.

Olav Ulrich, Els Iping, Elke Wezenaar en Teun Hubar (namens Stop de Gekte), Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden