Opinie

‘De welvaart kan veel eerlijker worden verdeeld’

Het is tijd dat alle Amsterdammers gaan meeprofiteren van de welvaart van de stad. De EU kan daaraan bijdragen, stellen Sofyan Mbarki en Paul Tang. 

Het wordt tijd dat ook grote bedrijven in Nederland eerlijke belastingen gaan betalen. Beeld ANP

Donderdag 23 mei zijn de Europese verkiezingen. ‘Europa, heb ik daar iets mee te maken?’ Nou en of! Als je gemeente je huis is en Nederland je straat, dan is Europa je wijk. Je wilt in je wijk in vrijheid kunnen leven, je wilt dat er goede regels zijn die gehandhaafd worden, en je wilt dat er goede voorzieningen zijn voor iedereen waaraan iedereen eerlijk bijdraagt.

Dat eerlijk delen is nooit vanzelfsprekend geweest. Ook niet in een rijk land als Nederland. Neem onze stad. Het is de stad Amsterdam waar voor juffen en meesters geen betaalbare woningen te vinden zijn, maar waar één persoon 512 huizen op zijn naam kan hebben staan. 

Het is de stad Amsterdam waar tekorten zijn in de (jeugd)zorg, bij de politie en in het onderwijs, maar waar op de Zuidas dagelijks wordt meegewerkt aan belastingontwijking op grote schaal. Het is de stad Amsterdam waar naar schatting 6000 miljonairs wonen, maar waar ook 1 op de 4 kinderen in armoede opgroeit.

De koek is groot genoeg en wordt zelfs steeds groter, maar moet eerlijker verdeeld. De private rijkdom steekt af bij de publieke armoede. De verdeling van die koek is op 23 mei aan de orde.

Eerlijke belastingen

Wij willen geen tijd verspillen aan een discussie over meer Europa, zoals D66 wil (Het Hoogste Woord, 7 mei) of juist minder Europa, zoals de SP wil (Het Hoogste Woord, 1 mei). Het is tijd voor een ander Europa. Een Europa waar economische groei geen doel op zich is, maar een middel om bestaanszekerheid te creëren voor lage en middeninkomens: goed werk, een betaalbare woning, liefdevolle zorg en het beste onderwijs.

Sofyan Mbarki, fractievoorzitter PvdA Amsterdam.

Dit begint bij eerlijke belastingen. Het is tijd dat er vanuit Europa een belasting komt op omzet van digitale diensten van techgiganten als Facebook en Google die inmiddels tot de grootste bedrijven ter wereld behoren maar die in verhouding de minste belasting betalen.

Deze bedrijven verdienen dagelijks door advertenties miljoenen aan de Nederlandse welvaart, maar dragen nauwelijks bij aan het in stand houden en verhogen van die welvaart. Dat is toch gek?

Ook is het tijd dat we Europees regelen dat bedrijven belasting gaan betalen in het land waar zij winst maken zodat ze niet meer met hun winsten kunnen schuiven. Een bedrijf als Uber verdient geld door het gebruik van Amsterdamse wegen, maar betaalt – in tegenstelling tot u – niet mee aan het onderhoud daarvan. Een bedrijf als Airbnb profiteert van de vele toeristen die naar de stad komen, maar betaalt – in tegenstelling tot u – niet mee aan het schoon en veilig houden van onze stad. Dat is toch gek?

Race to the bottom

Daarnaast is het ook tijd voor een minimum Europees tarief voor winstbelasting en dividendbelasting. Zolang we dat niet hebben, blijven landen elkaars concurrenten, spelen multinationals de daarvoor gevoelige politici tegen elkaar uit en is de ‘race to the bottom’ nog lang niet voorbij. Zo is in ontwikkelde landen het tarief voor de winstbelasting sinds 1980 gemiddeld gedaald van 40 naar iets meer dan 20 procent. Als deze ontwikkeling zich doorzet, betalen bedrijven vanaf 2052 geen winstbelasting meer, becijferden Europese maatschappelijke organisaties in 2017.

Paul Tang, Amsterdamse PvdA-kandidaat voor EU-verkiezingen.

Recent onderzoek wijst uit dat Nederland op dit moment jaarlijks 22 miljard euro misloopt, omdat de belastingregels voor grote bedrijven gedateerd of niet toereikend zijn, of omdat ze ondermijnd worden. Snel gerekend komt dat voor een stad als Amsterdam neer op een bedrag van maar liefst 1 miljard euro. Dit is bijna een vijfde deel van de totale jaarbegroting van de stad en kan nu dus niet geïnvesteerd worden in de openbare ruimten, in betaalbare woningen, in de zorg, in goede leraren of in lastenverlichting.

Als we alle inwoners uit een stad als Amsterdam meer willen laten meeprofiteren van Europese welvaart, is het dus tijd dat we de koek eerlijker gaan verdelen. Hard nodig daarvoor is niet meer of minder Europa, maar een ander Europa dat een tegenmacht vormt tegenover grote bedrijven en eerlijke belastingen heft.

Sofyan Mbarki en Paul Tang

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden