Han Lips

De vorige keer dat Piet Paulusma in de stad was, haalde hij zijn loon op

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Piets Weerbericht en de Rijdende Rechter.

Piets Weerbericht Beeld SBS6
Piets WeerberichtBeeld SBS6

Was Piet Paulusma ooit eerder in Amsterdam? Ja, om zijn loonzakje op te halen bij de bovenste baas van SBS. Hij heeft op veel avonden het best bekeken programma van SBS6, dus dat mag wat kosten. Maar of hij zijn weerpraatje al eerder in de grote stad had opgenomen?

Lips is niet zo'n trouwe kijker als de bezoekers van Piets Facebookpagina die hem uit het hele land laten weten wat voor weer het daar is, maar hij meent wel te weten: doorgaans staat Piet toch ergens op een braderie of concours hippique in Buitenpost, Boggelo of Gindergestel.

Dinsdag was hij in Zuidoost op basisschool Nellestein. Groep 8 nam afscheid en één van de jongens had bij de afscheidsmusical de rol van Piet Paulusma gespeeld. Piet was daarom speciaal voor hem langsgekomen. Voor een stampvolle gymzaal riepen ze met z'n allen 'Oant moarn'. Het afscheid zou uitlopen op een tranendal, dat zag je zo, maar Piet en zijn miljoen kijkers hadden ze dan toch maar mooi meegepikt.

In groep 8 zijn ze nog lief. Wat voor een monsters het worden op de middelbare school bleek bij De Rijdende Rechter, wordt vervolgd. Daar hadden Jet, Büsra en Dave een zaak aanhangig gemaakt tegen de conciërge van hun school in Best. Conciërge Jos had de vermetele moed gehad om er iets van te zeggen als ze hun fietsen niet netjes in het fietsenrek zetten. Hij legde ze zelfs aan de ketting, totdat ze hun strafcorvee hadden verricht.

Het rechtvaardigheidsgevoel van Lips bleef overeind: volgens de Rijdende Rechter stond conciërge Jos helemaal in zijn recht. Het strafcorvee bleef staan en ook de andere eisende partijen in deze terugblikaflevering gingen er met boter en suiker in. Nee, het dreigement 'Ik sleep je voor de Rijdende Rechter!' had in één avond veel aan zeggingskracht ingeboet.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden