Opinie

De voedselverwarring is compleet

Weg met koolhydraten, leve chiazaad en klysma's? Culinair recensent Hiske Versprille is er klaar mee en schrijft dit weekend in Het Parool hoe ons streven naar een fit lichaam het plezier in eten verpest.

Hiske Versprille
null Beeld Hein de Kort
Beeld Hein de Kort

Voelt u zich wel eens neerslachtig en bent u bang om oud en dik te worden? Ga u te buiten aan kokosvet, want daar wordt u slank en mooi van! Het verzadigt beter dan koolhydraten, en wist u dat het uw vetverbranding zelfs 25 procent sneller maakt? U moet er ook uw mond mee spoelen: zo gorgelt u zich in tweemaal twintig minuten per dag een stralender, gelukkiger leven vol zonneschijn in. Het beschermt ook tegen kanker.

Daar klopt natuurlijk niets van. Van vet word je vet, van die superverzadigde kokosolie krijg je dichtgeslibte aderen en dan sterf je waarschijnlijk aan een hartaanval. U moet de meeste van uw calorieën juist uit koolhydraten halen: zeven boterhammen per dag levert gezonde vezels en jodium. Beleg die niet met roomboter, maar met dieetmargarine en vruchtenhagel.

Eten zoals de oermens
Wie heeft u dat nou weer verteld? U weet toch dat het Voedingscentrum onder de duim zit bij Unilever? Suiker is vergif, van E-nummers krijg je kanker en van brood een dikke pens. Ons lichaam is helemaal niet toegerust op dat soort eten: in de prehistorie aten we toch ook geen vruchtenhagel? Hartstikke tegennatuurlijk.

Wilt u energieker en gezonder worden? Eet dan zoals de oermens: groenten, noten en vlees - een slanke lijn en een uitmuntend seksleven zullen uw deel zijn. Of nou ja, zolang u koolhydraten met een lage glycemische index eet. Gly-cé-mi-sche index: die geeft aan hoe snel ze uw bloedsuiker doen stijgen: hoe langzamer de koolhydraten, hoe gelukkiger u wordt. Behalve, trouwens, als u ze samen eet met eiwitten: tussen die twee moet u een paar uur wachten.

Kloof
Wat moeten we eten en waarom? En naar wie luisteren we in de kakofonie van overheidsadviezen, modegrillen, dieetprogramma's en lifestyleboeken?

De verwarring is compleet. Terwijl ongeveer 2300 Amsterdamse kinderen in achterstandswijken zó dik zijn dat het hun gezondheid zeer ernstig schaadt, raken andere kinderen ondervoed doordat hun orthorectische ouders ze alleen nog maar gojibessen en kokoswater geven. Het Voedingscentrum neemt ondertussen zijn oude Schijf van Vijf op de schop, en de Amerikaanse dieetvoorschriften van de overheid verschuiven de aandacht van vet naar suiker en koolhydraten: cholesterol is geen probleem meer, op snoep en koek moet belasting worden geheven. Nog nooit leefden we zo lang en nog nooit hadden we zo veel gezond, gevarieerd, lekker voedsel om uit te kiezen. Ondertussen eet een deel van de bevolking alleen maar rotzooi, en maakt de rest zich vreselijk druk.

Variatie
In de boekhandels liggen de van jargon doorspekte gezondheidsboeken zonder plaatjes broederlijk naast felgekleurde, lifestyle-feelgoodboeken, schouder aan schouder in de top tien. De prachtige Rens Kroes en Laurianne Ruhé met hun klysma's en boerenkoolsmoothies staan op en af op nummer één, De Voedselzandloper van Dokter Kris Verburgh zit daar vlak achter met het advies de aardappelen te laten staan en elke dag pure chocolade te eten omdat de wetenschap dat zou aanbevelen.

Het enige advies dat al lang onveranderd is gebleven, is: eet gevarieerd en niet te veel. Maar dat klinkt niet als iets wat ons in beweging gaat zetten; wie wil daar nou naar luisteren? Dieetgoeroes hebben iets te verkopen, en het Voedingscentrum heeft dat ook. Hoe doe je dat bij een publiek dat steevast na een jaar weer op de eierkoeken of de groene smoothies is uitgekeken?

Superfoods zijn uit
Eten is een manier geworden om je te onderscheiden, het is dus zaak snel iets nieuws te bedenken als chiazaad het tot het plebs in de supermarkt heeft geschopt. 'Rot op met je chiazaad!' zegt Linda de Mol in haar laatste glossy. Superfoods zijn alweer uit, is de boodschap. We gaan weer friet eten, en gorgelen met kokosvet is in.

Heeft u ook zo genoeg van de vaak totaal tegenovergestelde inzichten over wat gezond is? De oplossing is om voor de zekerheid gewoon helemaal niks meer te eten. Of juist gewoon van alles heel erg veel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden