Han Lips

De verzameling van Kommer lijkt een all-you-can-eatspareribparty

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Kim-Lian en Kommer in 't Knekelhuus in Verzamelkoorts.

Han Lips
Verzamelkoorts Beeld SBS6
VerzamelkoortsBeeld SBS6

In het nieuwe SBS6-programma Verzamelkoorts ging het over de hebfactor. Verzamelaars stallen hun hele hebben en houden uit voor Kim-Lian van der Meij.

Niet dat die daar aanvankelijk veel belangstelling voor had. Hoe enthousiast ze ook reageerde op alle collecties, op voorhand had ze stellig de indruk - zo zei ze woensdag in een interview - dat verzamelaars 'een beetje koekoek' zijn.

Lips had niet die indruk, zelfs niet toen Kommer uit Zeeland de kijkers meetroonde langs zijn zeven- tot tienduizend beenderen van ijstijdzoogdieren. Kim-Lian: "Het lijkt wel een all-you-can-eatspareribparty."

Om plaats te maken voor al die botten had de woning een aanbouw gekregen: 't Knekelhuus.

Intussen verbaasde Kim-Lian zich hardop over de naam van haar gastheer, daar had ze nou nog nooit van gehoord. Ook de voice-over maakte zich daar vrolijk over. Tot twee keer toe werd Kommer aangespoord om mee te lopen met de woorden: "Kom, Kommer."

Weer een andere verzamelaar had 3265 kikkers gecatalogiseerd in een schriftje. O, nee. "Die opblaaskikker met lampenoogjes heb ik nog niet ingeschreven."

De 81-jarige Alex had een verzameling van 109.800 balpennen. Verschillende pennen, wel te verstaan. In lange slierten hingen ze in een soort kralengordijnen aan het plafond van zijn galerijflat. Zijn vader was de verzameling in de jaren zeventig begonnen. Hij was tot vijfduizend pennen gekomen en Alex wilde zijn vader eer aan doen door de collectie tot volle wasdom te brengen.

Kim-Lian: "Jeetje, Alex!"

"Ik zeg niet dat ik het begrijp, maar het is mooi om te zien dat er zoveel passie is voor dat verzamelen," zei ze toen ze de galerij afliep. Haar SBS6-pen was in grote dankbaarheid aanvaard.

Reageren? hanlips@parool.nl

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden