Han Lips

De verkiezingen halen niet het beste naar boven in tv-makers

 

Han Lips
Anita Witzier in haar programma Anita wordt opgenomen Beeld NPO 1
Anita Witzier in haar programma Anita wordt opgenomenBeeld NPO 1

De verkiezingen halen niet het beste naar boven in tv-makers. Bij EenVandaag en de eindeloze nabeschouwingen op het debat van Wilders en Pechtold voelde Lips een schreeuwende behoefte aan een psychiatrisch verpleegkundige, zo één als later op de avond bij Anita Wordt Opgenomen aan het woord kwam. Die wist kernachtig te vertellen waar zijn werk op neerkomt. 'Je probeert het gezonde in mensen naar boven te halen.'

Dat had het debat tussen een wolf en een terror-oehoe ook goed gedaan.

EenVandaag gooide liever olie op het vuur. Het 'titanengevecht' was aangekondigd als 'politieke free­fight'. Intussen kan Lips nog steeds geen gedeputeerde van een dijkgraaf onderscheiden.

Nou was er bij Anita Witzier, die drie maanden doorbracht in twee psychiatrische klinieken, ook een meisje van 26 te zien dat hevig aan het 'dissociëren' was. Nooit van gehoord, maar daarmee vergeleken waren onze verstrikte gedachten over de verkiezingen als een legpuzzel van vier stukjes.

Tijdens een spelletje raakte de voormalige SPH-studente even helemaal van de wereld en zelfs voor de verpleging onbereikbaar. Het gebeurt vaker, vertelde ze aan Witzier. Na negen maanden in de kliniek heeft ze 'niet altijd meer hoop op een normaal leven'. Het is onthutsende televisie. Korrelatie zit klaar en dat is maar goed ook. Dat komt vooral door Anita, die al pratend met patiënten al hun psychoses en stoornissen de-dissocieert en terughusselt tot gewonemensenziekten die iedereen kunnen overkomen.

Han Lips is televisierecensent bij Het Parool. Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een e-mail naar h.lips@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden