PlusColumn

De veerkracht van Diemo de eend

Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

Om de paar jaar gaan in de regio stemmen op om Diemen bij Amsterdam te voegen. Die stemmen gaan nooit op in Diemen zelf. De kleine buurgemeente heeft zijn zaakjes goed op orde, en ook op het Diemerplein zijn tot nog toe geen demonstraties gezien van bewoners die met spandoeken en brandende fakkels aansluiting eisen bij de hoofdstad.

Ditmaal was het Amstelveen dat de zelfstandigheid van Diemen ter discussie stelde. Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn heeft een plan gemaakt voor een nieuwe gemeente Amstelland, met daarin Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel.

Voor Diemen en Duivendrecht is geen plaats in de herberg, met het gevolg dat zij de facto in de armen van Amsterdam worden gedreven.

Eenhoorn had met zijn plan een steen in de vijver willen werpen en leek oprecht verbaasd toen de collega-bestuurders in de genoemde gemeenten drijfnat verhaal kwamen halen.

In Aalsmeer en Ouder-Amstel werden moties van afkeuring aangenomen. Diemen kwam met een persbericht dat zich liet ­lezen als een brulbrief uit de boeken van Harry Potter.

Het ongenoegen laat zich raden. Diemen en Amsterdam horen bij elkaar, in de zin dat het dorp en de stad een groot deel van hun identiteit aan elkaars nabijheid ontlenen.

Amsterdammers verzuchten regelmatig dat zij opgelucht zijn dat zij niet in het saaie Diemen wonen, maar aan de andere kant van de gemeentegrens leven precies dezelfde gevoelens: je zult maar in Amsterdam moeten wonen, kniehoog in het afval.

Het verschil tussen de gemeenten wordt goed weergegeven door de inspanningen van de citymarketeers. Amsterdam heeft de beroemde letters die inmiddels goed zijn voor 20 miljoen bezoekers per jaar.

Diemen heeft Diemo de eend, een verre neef van Pino in wie nog nooit een toerist enige belangstelling heeft getoond. Er komen namelijk geen toeristen in Diemen, of het moet de enkeling zijn die in lijn 9 naar de Sniep in slaap is ­gevallen.

Dat geeft ook veel rust. Waar in Amsterdam de discussie over de letters op het Museumplein leidt tot licht hysterische taferelen van mensen die roepen dat het marketinginstrument niets minder dan de ziel van de stad in zich draagt, is er in Diemen niemand die zich zegt te herkennen in Diemo de eend.

Diemo zelf lijkt daar niet gebukt onder te gaan. Terwijl de glimmende letters in Amsterdam hun buik inhouden voor de zoveelste selfie, reikt de eend de certificaten uit aan de kinderen die geslaagd zijn voor hun zwemdiploma. Samen met de ouders applaudisseert hij voor de kinderen.

Terwijl de letters in Amsterdam zich 's nachts na een dag hard werken ontspannen met behulp van een paar lachgaspatronen, ligt Diemo rustig in zijn nestje, dromend van een wereld waarin kleine gemeenten gewoon kunnen blijven bestaan.

patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden