Opinie

'De toekomst van Amsterdam is Europees'

Amsterdam heeft de Europese Unie hard nodig om de uitwassen van het toerisme aan te pakken, stellen Sophie in 't Veld en Sjoerd Warmerdam van D66 in dit opiniestuk.

Sophie in 't Veld en Sjoerd Warmerdam
Toeristen lopen over de gracht. Veel mensen storen zich aan het geratel van rolkoffers. Beeld Koen van Weel/ANP
Toeristen lopen over de gracht. Veel mensen storen zich aan het geratel van rolkoffers.Beeld Koen van Weel/ANP

Make Amsterdam Great Again! Zo ondoordacht als Trump Amerika terugtrekt uit het akkoord van Parijs, zo naïef en kortzichtig is de terugtrekkende beweging van de SP uit de EU. Zij vergeet het succes van de Europese Unie en het belang van de eigen partij. Juist nu is het van belang dat wij onze stem laten horen in Europa. Juist nu hebben we politici in Brussel nodig, die de belangen van Amsterdam ­behartigen. We hebben niet minder Europa ­nodig, maar juist meer Europa.

Amsterdam is een open en inclusieve stad, die cultuurhistorisch en economisch sterk is verbonden met Europa. Onze geschiedenis, het heden en onze toekomst zijn verweven met ­Europa. Zonder de haven toen of Schiphol nu, zou Amsterdam er totaal anders uitzien.

Voor de grote uitdagingen van deze tijd, zoals migratie, massatoerisme en de klimaatcrisis worden steden, maar ook Europa steeds belangrijker. Het zijn internationale onderwerpen, die ons dagelijks leven direct raken.

Daarom is het noodzakelijk dat Amsterdam een krachtige stem heeft in het Europees Parlement, en niet een roepende is in de woestijn. Het is een dwaze gedachte dat Europese steden beter af zijn door ieder voor zich de negatieve uitwassen van de mondiale economie te bestrijden.

Juist van een vakbondspartij als de SP zou je verwachten dat ze samenwerking zoeken bij het aanpakken van problemen, in plaats van ­solo op te boksen tegen grote bedrijven.

Brussel en Parijs
Wie ons vertelt dat wij in ons eentje een vuist kunnen maken tegen grote multinationals als Airbnb, zoals de SP eerder in deze krant beweerde, gelooft in sprookjes. Denk maar niet dat Airbnb onder de indruk is als Amsterdam in z'n eentje inzage eist in de data. Hiervoor is een Europese aanpak nodig. Enkel door samen te werken met andere Europese steden, zoals ­Parijs, en door in Brussel aan te dringen op het reguleren van multinationals, krijgen we grip op uitwassen van toerisme. Zo houden we grip op onze toekomst.

Hetzelfde geldt voor migratie. In Amsterdam komt binnenkort een tiental opvanglocaties voor vijfhonderd ongedocumenteerde asielzoekers. Het past bij een open, inclusieve en barmhartige stad als Amsterdam om ervoor te zorgen dat deze mensen humane opvang krijgen.

Vluchtelingen zouden in de hele EU dezelfde humane behandeling moeten krijgen, zoals in Amsterdam. Het bieden van fatsoenlijke opvangomstandigheden hoort immers bij onze Europese en onze Amsterdamse waarden.

Pro-Europese politici
Een meerderheid van het Europarlement heeft zich uitgesproken voor een beleid dat Amsterdam als goed voorbeeld neemt. Hier heb ik, ­Sophie in 't Veld, mij als Europarlementariër met succes voor ingezet.

Het wordt alleen een stuk moeilijker om andere lidstaten van een eerlijk en humaan beleid voor vluchtelingen te overtuigen, als je niet meer met hen wil samenwerken. Een Europese uitdaging als migratie vraagt juist om een Europese aanpak. Daarom hebben we progressieve, pro-Europese politici nodig in het Europees Parlement.

Dus als je vannacht wakker ligt, omdat je buren hun appartement voor de zoveelste keer illegaal hebben verhuurd via Airbnb. Als je deze zomer een trip wilt maken naar Berlijn en je ervan baalt dat de trein zoveel duurder en langzamer is dan een retourtje met het vliegtuig. Of als je trots bent op de menselijke manier waarop Amsterdam onderdak biedt aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Ga dan stemmen voor de Europese verkiezingen op 23 mei.

Want of het nu gaat over onze economie, de haven, klimaat, migratie, internationale handel, interne markt, digitale rechten of ons ­milieu: de toekomst van Amsterdam ligt in ­Europa.

Sjoerd Warmerdam, Amsterdamse kandidaat van D66 voor de Europese verkiezingen op 23 mei. Beeld /
Sjoerd Warmerdam, Amsterdamse kandidaat van D66 voor de Europese verkiezingen op 23 mei.Beeld /
Sophie in 't Veld, D66-lijsttrekker voor de ­Europese Parlements­verkiezingen Beeld /
Sophie in 't Veld, D66-lijsttrekker voor de ­Europese Parlements­verkiezingenBeeld /
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden