Opinie

'De tijd is nu rijp voor stadsdelen om te gaan loten'

Legitimeer de adviescommissieleden in het nieuwe bestuurlijke stelsel van Amsterdam door middel van loting, betogen Marike Simons en Maud van de Wiel in dit opiniestuk.

'Loting als alternatief voor verkiezingen heeft vele geesten geprikkeld' Beeld anp
'Loting als alternatief voor verkiezingen heeft vele geesten geprikkeld'Beeld anp

Er komt een nieuw bestuurlijk stelsel in Amsterdam en wij volgen de discussie hierover met grote nieuwsgierigheid. Afgelopen donderdag werd het collegevoorstel om de bestuurscommissies op te splitsen in benoemde bestuurders en gekozen adviescommissies besproken door de raad.

Het werd een discussie voor de liefhebber. Bottomline was dat alle partijen behoefte hebben aan een stelsel waarin de burgers van Amsterdam niet alleen een vierjaarlijkse stem krijgen, maar ook daadwerkelijk mee kunnen doen in hun buurt.

Wat wij misten in de discussie, en wat volgens ons een schot voor open doel is, is de mogelijkheid om die adviescommissieleden in de 22 gebieden niet door verkiezingen te legitimeren, maar door middel van loting.

Adviescommissies
Waarom loting? Allereerst is de tijd er rijp voor. Loting als alternatief voor verkiezingen heeft vele geesten geprikkeld sinds het pamflet van ­David Van Reybrouck uit 2013. Vorige maand nog kwam vanuit een brede groep van honderden lokale bestuurders, raadsleden en wetenschappers de oproep om gemeenteraden voortaan via loting tot stand te laten komen.

Het onderwerp leeft, maar de stap naar uitvoering bij gemeente­raden voelt nog te groot. Bij verlengd bestuur met adviescommissies die nu in Amsterdam worden voorgesteld, speelt dat minder.

Ten tweede zijn de 22 gebieden waarin Amsterdam verdeeld wordt een geschikte maat om te gaan experimenteren, en een goede grootte voor lekenadviseurs. Ten derde wijst alles erop dat de adviescommissies redelijk tandeloos zullen worden omdat ze enkel een adviesrol krijgen. Dat is op zich niet erg, maar wel als je deze mensen laat kiezen door het volk.

Illusie van macht
We weten van de afgelopen jaren dat het verkiezen van volksvertegenwoordigers zonder de benodigde middelen en doorzettingsmacht tot een dubbelmandaat en vooral frustratie leidt, zowel bij deze mensen als bij de burgers die hebben gestemd. Dus creëer vooral een adviescommissie met een beperkte rol, maar bespaar ze de democratische achterban aan wie ze resultaten moeten verantwoorden die ze nooit kunnen waarmaken.

Loting geeft de invloed echt aan mensen, zonder de illusie van macht. Wij roepen de raadsfracties dan ook op via een gezamenlijke motie het college te vragen om de optie van loting uit te werken. Maak een einde aan het ongemakkelijke dubbelmandaat van de gekozen volksvertegenwoordiger zonder macht en zorg voor een bestuurlijk stelsel van alle politieke partijen uit de gemeenteraad én van alle bewoners.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden