Lezersbrief

‘De regering moet pensioenfonds ABP miljarden terugbetalen’

Ambtenarenfonds ABP is nooit gecompenseerd voor de pensioenroof door het kabinet-Lubbers in de jaren negentig. Gepensioneerden dreigen nu de rekening te moeten betalen, schrijft Jacques Stoop. ‘Kortingen zijn ontoelaatbaar.’

Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De regering kon in de jaren negentig tot grote woede van de Algemene Rekenkamer ongestoord tientallen miljarden guldens uit de kas van het ambtenarenpensioenfonds ABP pakken. Het kabinet-Lubbers heeft zo ter waarde van meer dan 15 miljard euro ABP-geld opgenomen om tekorten in de staatskas op te vangen (geïndexeerd zou dat bedrag nu circa 60 miljard euro bedragen).

Grote bedrijven als ING en Albert Heijn pakten ook geld van hun pensioenfondsen, omdat het niet goed met ze ging. Die bedrijven hebben dat geld inmiddels weer terugbetaald aan de pensioenen. De Nederlandse staat heeft, ondanks beloften in die richting, nog nooit iets aan het ABP terugbetaald, ook niet toen het weer beter ging met de staatskas.

Inmiddels krijgen heel Nederland en nu ook de EU veel staatssteun en gepensioneerden nul. De ABP-pensioenkorting moet daarom hoe dan ook voorkomen worden, zeker voor de lagere pensioenen.

Kortingen bij het ABP zijn ontoelaatbaar. De terugbetaling van minimaal die 15 miljard moet eerst plaatsvinden alvorens over een korting gesproken kan worden. Als er op de ABP-pensioenen gekort gaat worden, zullen er meer ‘trekkers’ naar Den Haag komen.

Jacques Stoop, Krommenie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden